Ceny żywności niższe o ponad 20%

W czerwcu 2015 r. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 166,8 pkt i w stosunku do zmienionego indeksu z maja br. zmalał o 0,9% - 1,5 pp. W obrębie roku ceny żywności były aż o 21% - 43,8 pp. niższe - zauważa FAMMU/FAPA.

Ceny żywności niższe o ponad 20%
Indeks cen żywności FAO


Indeks FAO spadał stopniowo od kwietnia 2014 r. z uwagi na wysoką światową podaż większości towarów wchodzących w jego skład. Ceny żywności znajdują się aktualnie na najmniejszym poziomie od września 2009 r.

Spadek cen mleka i przetworów mlecznych

W minionym miesiącu szczególnie dynamicznie zmalały ceny mleka i przetworów mlecznych oraz ceny cukru, łagodniejsze spadki zanotowano w odniesieniu do cen mięs. Zniżek tych nie zrekompensowały wzrosty cen zbóż i olejów roślinnych. Indeks cen przetworów mlecznych FAO w czerwcu osiągnął wynik o 4,13% mniejszy w stosunku do jego poziomu z maja i wynosił 160,5 punktu, co wyraźnie sugeruje powrót na trend zniżkowy.

 

Najbardziej dynamicznie zmalały ceny pełnotłustego i odtłuszczonego mleka, mniejsze były także ceny masła i serów. Powrót spadkowej tendencji jest odzwierciedla szczyt sezonowej produkcji w północnej Europie, w tym początek nowego sezonu mleczarskiego w unii Europejskiej, który jest pierwszym od 1984 roku bez kwot mlecznych. Taka sytuacja wpływa na szacunki obfitych dostaw eksportowych. Poza tym obniżki napędzają dodatkowo niepewność co do popytu z Chin na artykuły mleczarskie oraz trwający zakaz przywozu wyrobów mlecznych do Rosji m.in. z UE i USA. Na spadki cen w dalszym ciągu wpływ wywierają również spore zapasy przetworów mlecznych w Nowej Zelandii.

 

Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w szóstym miesiącu 2015 roku na poziomie o 32,1% mniejszym niż w analogicznym okresie 2014 r. Średnia wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za pierwsze 6 miesięcy 2015 r. osiągnęła wynik 173,48 punktu i była o 32,34% niższa niż w tym samym czasie 2014 roku.

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: