Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Niższe ceny mięsa przyczynią się do wzrostu jego konsumpcji

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W okresie styczeń–maj 2015 r. ceny detaliczne wieprzowiny w Polsce były o 6,1% mniejsze niż...

W okresie styczeń–maj 2015 r. ceny detaliczne wieprzowiny w Polsce były o 6,1% mniejsze niż w tym samym okresie 2014 r., podczas gdy ceny detaliczne mięsa drobiowego zmalały o 4,8%, a wołowiny o 1,1% - podaje Agencja Rynku Rolnego.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Konsumpcja mięsa w Polsce

Zdaniem analityków ARR, uwzględniając zniżkę cen detalicznych wieprzowiny szacuje się, że krajowa konsumpcja tego mięsa w 2015 r. może się zwiększyć do 41 kg na mieszkańca z 39,9 kg na mieszkańca w 2014 r. oraz 35,5 kg na mieszkańca w 2013 r.
 
W Polsce do 2013 r., m.in. w wyniku wysokich cen mięsa i przetworów wołowych, utrzymywał się zniżkowy trend w spożyciu wołowiny. W 2014 r. tendencja ta została odwrócona. Jak wynika ze wstępnych danych GUS w 2014 r. poziom konsumpcji wołowiny zwiększył się o 0,2 kg na mieszkańca w odniesieniu do 2013 r. i wyniósł 1,7 kg. W 2015 r., w związku z utrzymującym się spadkiem cen detalicznych wołowiny o 1,1% w okresie styczeń–maj 2015 r. oraz poprawą sytuacji dochodowej ludności, IERiGŻ – PIB przewiduje dalszą zwyżkę spożycia tego gatunku mięsa do poziomu 1,8 kg na mieszkańca.
 
W 2014 r. konsumpcja mięsa drobiowego w Polsce zwiększyła się o 3,4% do 27,4 kg na mieszkańca. Wzrost spożycia był głównie wynikiem obniżki cen detalicznych mięsa drobiowego i utrzymującej się konkurencyjności w odniesieniu do mięsa czerwonego.
 
Zgodnie z prognozą IERiGŻ – PIB bilansowa konsumpcja mięsa drobiowego w 2015 r. zwiększy się do 28 kg na mieszkańca. Wolniejsze tempo wzrostu spożycie drobiu będzie wynikało z utrzymującego się spadku detalicznych cen mięsa wieprzowego oraz barierą popytu wynikającą z osiągniętego już wysokiego poziomu konsumpcji mięsa drobiowego.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Chów drobiu-utylizacja-produkcja energii
  • Chów drobiu-utylizacja-produkcja energii

    Minister Krzysztof Jurgiel spotkał się z przedstawicielem i założycielem Stowarzyszenia Polski Związek Hodowców Drobiu Łukaszem Pietrzakiem. Omawiany był plan inwestycyjny Stowarzyszenia...
  • Unijna produkcja wołowiny
  • Unijna produkcja wołowiny

    Spadek unijnej produkcji wołowiny będzie wynikiem najprawdopodobniej mniejszej podaży krów.
  • Prognoza sytuacji gospodarstw rolnych
  • Prognoza sytuacji gospodarstw rolnych

    Nadal pogarszały się nastroje użytkowników dotyczące przyszłej sytuacji prowadzonych przez nich gospodarstw rolnych.
  • Powrót gęsiny na polskie stoły
  • Powrót gęsiny na polskie stoły

    Ogólnopolską kampanię promującą gęsinę pod hasłem "Na świętego Marcina najlepsza gęsina" na rynku polskim wszczął region kujawsko-pomorski, któremu firmują Instytut Zootechniki w...
  • Ceny żywności na święta będą rekordowe
  • Ceny żywności na święta będą rekordowe

    W grudniu ceny żywności w Polsce będą o 4,5 proc. wyższe niż przed rokiem. Tempo wzrostu cen tych produktów będzie zatem najszybsze od 2011 r., kiedy to w grudniu ceny żywności były o 4,7...




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl