| Autor: redakcja1

Indeks cen żywności (październik 2014 r.)

W październiku 2014 roku comiesięczny wskaźnik globalnych cen żywności FAO nadal spadał – podaje FAMMU/FAPA.

Indeks cen żywności (październik 2014 r.)

Indeks cen żywności

Indeks wskazujący na miesięczne zmiany cen dla koszyka produktów żywnościowych, jak zboża, oleje, nabiał, mięso i cukier dla października 2014 roku był na poziomie 192,3 punktów w stosunku do 191,5 pkt., tj. o 0,2% mniej niż we wrześniu tego roku oraz o 14,3 pkt. - 6,9% mniej niż w październiku minionego roku. Jest to zahamowanie 6 miesięcznego spadku. Umocnienie cen olejów i cukru rekompensowały zniżki cen produktów mleczarskich oraz mięsnych. Z kolei ceny zbóż pozostały w miarę stabilne jakkolwiek na stosunkowo niskim poziomie.

W październiku 2014 roku indeks cen olejów roślinnych FAO był w granicy 163,7 pkt., tj. więcej o 1,6 pkt. - 1% niż we wrześniu br. W związku z tym jest to zmiana tendencji po półrocznych spadkach trwających od kwietnia br. Zwyżka tego indeksu odzwierciedlała tym razem wzrost cen oleju palmowego wynikających ze spowolnienia produkcji w Malezji i Indonezji przy zwiększonym popycie. Wartość oleju słonecznikowego także wzrosła w odpowiedzi na pogorszenie perspektyw zbiorów słonecznika dla rejonu morza Czarnego. W tym czasie olej sojowy dalej taniał pod wpływem perspektyw wielkiej podaży.

Indeks cen zbóż

W październiku 2014 roku indeks cen zbóż FAO był stabilny i wyniósł 178,4 pkt. W stosunku do 177,9 pkt., przy czym to o 18,2 pkt. - 9,3% mniej niż w październiku 2013 roku. Po 5 miesiącach spadków ceny pszenicy i zbóż paszowych minimalnie się w październiku umocniły, wspierane opóźnieniami zbiorów kukurydzy w USA oraz pogorszeniem perspektyw zbiorów pszenicy w Australii. Z drugiej strony ryż potaniał pod wpływem obfitej podaży i spowolnieniu sprzedaży. 

W skali miesiąca zmalały ceny artykułów mleczarskich o 1,9%, a także mięsa o 1,1%, choć wzrosły za to ceny cukru o 4,2%.

Indeks cen mięsa

Indeks cen mięsa wyniósł 208,9 pkt i w odniesieniu do października 2013 r.  był jeszcze o 11,5% większy. Pomimo miesięcznej zniżki, ceny mięsa na rynku globalnym znajdują się w dalszym ciągu na historycznie wysokim poziomie, w tym prym wiedzie wołowina. W analizowanym przedziale czasowym zmniejszyły się ceny wieprzowiny i wołowiny, drobiu były stabilne, a mięsa owczego minimalnie wzrosły.
 
Wieprzowina potaniała już czwarty miesiąc z rzędu, co odzwierciedla obudowę produkcji u ważniejszych producentów i eksporterów, po wcześniejszym spadku wywołanym epidemiczną  biegunką świń (PED). Korzystne warunki pogodowe i poziom cen wpływają z kolei na odbudowę stada bydła i podaży eksportowej w Australii.



Tagi:
źródło: