Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Turecki rynek mleka – znaczący wzrost produkcji w ostatnich latach

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Jak wynika z danych tureckiego instytutu statystycznego w 2017 r. w Turcji wytworzono 20,7 mln t...

Jak wynika z danych tureckiego instytutu statystycznego w 2017 r. w Turcji wytworzono 20,7 mln t mleka, a więc o 12% więcej niż w 2016 r., a w porównaniu z 2007 r. produkcja zwiększyła się aż o 68%.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Oznacza to, że Turcja jest ósmym największym producentem mleka na świecie przy wielkości produkcji zbliżonej do Nowej Zelandii, a biorąc pod uwagę prawie 80 mln liczbę mieszkańców, jest również liczącym się rynkiem zbytu produktów mleczarskich.
 
91% wytworzonego w 2017 r. mleka pochodziło od krów, których pogłowie oceniane jest przez USDA na 5,8 mln sztuk. Warto jednak zwrócić uwagę, że przy znaczącej zwyżce produkcji, skup mleka zmalał o 0,6% do 9,1 mln t. Dane te mogą być jednak nie do końca precyzyjne, gdyż w 2017 r. produkcja większości wyrobów mleczarskich się zwiększyła.
 
W ubiegłym roku w Turcji wytworzono 1,55 mln t mleka pitnego, czyli o 8,9% więcej niż w 2016 r. Produkcja śmietany wzrosła o 3,3% do 32,9 tys. t, ajranu o 4,8% do 717,3 tys. t, a jogurtów obniżyła się o 0,3% do 1,17 mln t.
 
W 2017 r., w Turcji, produkcja serów pochodzących z mleka wyprodukowanego przez krowy wzrosła o 3,7% do 662,2 tys. t, a masła o 3,2% do 59,5 tys. t.
 
W przypadku proszków mlecznych, produkcja odtłuszczonego mleka zwiększyła się o 12,1% do 87,7 tys. t, a pełnego mleka w proszku zmalała o 1,6% do 45,2 tys. t.
 
Jeżeli porównamy dane o produkcji z danymi o skupie, to okazuje się, że w 2017 r. tylko 48% wyprodukowanego mleka krowiego, trafiło do przemysłu mleczarskiego, a spora część spożywana była bezpośrednio w gospodarstwach domowych. Jak wynika z danych tureckiego instytutu statystycznego, w 2015 r. spożycie mleka i produktów mleczarskich w Turcji w przeliczeniu na jednego mieszkańca wyniosło 236 kg czyli więcej niż np. w Polsce.
 
Turcja jest eksporterem netto produktów mleczarskich. Według danych CLAL, w 2017 r. z tego kraju wysłano 48 tys. t serów, zwłaszcza do Arabii Saudyjskiej - 14,3 tys. t i Iraku - 12,5 tys. t. Sprzedaż OMP na rynku zewnętrzne wyniosła 32 tys. t i była kierowana m.in. na rynek rosyjski - 7,5 tys. t, do Iraku - 5,3 tys. t i Bangladeszu - 5,1 tys. t. Wolumen eksportu serwatki w proszku wyniósł 43 tys. t. Z kolei import produktów mleczarskich miał marginalne znaczenie. W 2017 r. sprawdzono 9,3 tys. t serów.
 
Warto zauważyć, że w pierwszych miesiącach 2018 r. notuje się dynamiczny wzrost skupu mleka w Turcji. W I kw. br. wzrósł on o 15,7% (r/r) do 2,6 mln t. Większa niż przed rokiem, wielkość skupionego mleka znalazła głównie odzwierciedlenie w zwyżce produkcji serów - o 11,8% (r/r) oraz mleka pitnego o 18,4% (r/r).

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl