Wyniki kontroli IJHARS w I kwartale 2014 r. Branża mięsna, rybna i warzywna skontrolowane

W I kwartale 2014 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej poszczególnych sektorów przemysłu spożywczego.

Wyniki kontroli IJHARS w I kwartale 2014 r. Branża mięsna, rybna i warzywna skontrolowane

W ramach działań Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w zakresie jakości handlowej poddano kontroli:

  • przetworów rybnych, w tym: ryb mrożonych, marynat rybnych, konserw rybnych,
  • przetworów mięsnych, w tym: pasztetów i kiełbas ze szczególnym uwzględnieniem kiełbas białych,
  • oliwy z oliwek,
  • jaj,
  • przetworów warzywnych, w tym: konserw i marynat warzywnych, kiszonek, sałatek oraz ćwikły i chrzanu.

Przeprowadzone kontrole miały na celu sprawdzenie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania dotyczące tych artykułów, jeżeli ich spełnienie zostało zadeklarowane przez producenta. W trakcie kontroli sprawdzono trzy podstawowe elementy jakości handlowej, tj. cechy organoleptyczne (m.in. wygląd, smak i zapach, barwę, konsystencję), parametry fizykochemiczne (m.in. oznaczenie kwasowości, liczby nadtlenkowej, zawartości chlorku sodu, zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych, zawartość kwasów tłuszczowych, identyfikację surowców mięsnych i rybnych, oznaczenie poziomu zawartości wody, tłuszczu, białka, skrobi, soli, glazury, analizy spektrofotometryczne) oraz znakowanie produktów żywnościowych.

II. Zakres kontroli

Kontrole przeprowadzono w 365 podmiotach, w tym u:

  • 78 producentów przetworów rybnych,
  • 145 producentów przetworów mięsnych,
  • 8 producentów oliwy z oliwek,
  • 54 producentów jaj,
  • 80 producentów przetworów warzywnych.

Kontrolą objęto w zakresie:

1. cech organoleptycznych - 900 partii produktów, w tym:

  • 160 partii przetworów rybnych,
  • 317 partii przetworów mięsnych,
  • 136 partii jaj,
  • 287 partii przetworów warzywnych;

2. parametrów fizykochemicznych - 789 partii produktów, w tym:

  • 179 partii przetworów rybnych,
  • 308 partii przetworów mięsnych,
  • 15 partii oliwy z oliwek,
  • 287 partii przetworów warzywnych;

3. znakowania – 1 206 partii produktów, w tym:

  • 214 partii przetworów rybnych,
  • 375 partii przetworów mięsnych,
  • 16 partii oliwy z oliwek,
  • 316 partii jaj,
  • 285 partii przetworów warzywnych.

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: