Kontrole przeprowadzone w III kwartale 2016 r. przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych miały na celu sprawdzenie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producenta.
-
Szczególne właściwości, m.in.:
-
podanie w oznakowaniu jogurtu naturalnego informacji „bez dodatku cukru” w sytuacji, gdy cukier nie jest niezbędny do wytworzenia przedmiotowego produktu;
-
podanie w oznakowaniu soku pomidorowego informacji „zawiera naturalnie występujące cukry - bez dodatku cukru”, podczas gdy zgodnie z przepisami soki te nie mogą zawierać dodanego cukru;
-
umieszczenie na serze twarogowym określenia „prawdziwy”.
-
Trwałości, m.in.: wydłużenie okresu przydatności do spożycia o 2 miesiące w stosunku do okresu przechowywania zadeklarowanego w dokumentacji oraz przeprowadzonych przez zakład próbach przechowalniczych.
Nieprawidłowości dotyczące znakowania wynikają z nieznajomości przepisów, nieprawidłowej ich interpretacji. Przyczyną może być również celowe działanie producentów, którzy świadomie wprowadzają w błąd konsumenta poprzez zamieszczanie na opakowaniu nieprawdziwych informacji.
IV. Sankcje
W związku ze stwierdzonymi w trakcie kontroli nieprawidłowościami wojewódzcy inspektorzy JHARS:
-
wydali 96 decyzji administracyjnych, w tym:
-
59 decyzji nakładających kary pieniężne na łączną kwotę niemal 77,5 tys. zł,
-
14 decyzji zakazujących wprowadzenia do obrotu artykułów rolno-spożywczych,
-
12 decyzji nakazujących poddanie produktów zabiegom prawidłowego oznakowania,
-
10 decyzji o odstąpieniu od wymierzenia kar pieniężnych ze względu na niski stopień szkodliwości czynu,
-
1 decyzję nakazującą poddanie partii zabiegowi przetworzenia;
-
nałożyli 15 grzywien w drodze mandatów karnych na łączną kwotę 2,2 tys. zł.
źródło: Gospodarz.pl/IJHARS foto:
Gospodarz.pl