Wyniki kontroli przeprowadzonych przez IJHAR-S w III kwartale 2016 r.

Kontrole przeprowadzone w III kwartale 2016 r. przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych miały na celu sprawdzenie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producenta.

Wyniki kontroli przeprowadzonych przez IJHAR-S w III kwartale 2016 r.
  • Szczególne właściwości, m.in.:
    • podanie w oznakowaniu jogurtu naturalnego informacji „bez dodatku cukru” w sytuacji, gdy cukier nie jest niezbędny do wytworzenia przedmiotowego produktu;
    • podanie w oznakowaniu soku pomidorowego informacji „zawiera naturalnie występujące cukry - bez dodatku cukru”, podczas gdy zgodnie z przepisami soki te nie mogą zawierać dodanego cukru;
    • umieszczenie na serze twarogowym określenia „prawdziwy”.
  • Trwałości, m.in.: wydłużenie okresu przydatności do spożycia o 2 miesiące w stosunku do okresu przechowywania zadeklarowanego w dokumentacji oraz przeprowadzonych przez zakład próbach przechowalniczych.
Nieprawidłowości dotyczące znakowania wynikają z nieznajomości przepisów, nieprawidłowej ich interpretacji. Przyczyną może być również celowe działanie producentów, którzy świadomie wprowadzają w błąd konsumenta poprzez zamieszczanie na opakowaniu nieprawdziwych informacji.

IV. Sankcje

W związku ze stwierdzonymi w trakcie kontroli nieprawidłowościami wojewódzcy inspektorzy JHARS:
  • wydali 96 decyzji administracyjnych, w tym:
    • 59 decyzji nakładających kary pieniężne na łączną kwotę niemal 77,5 tys. zł,
    • 14 decyzji zakazujących wprowadzenia do obrotu artykułów rolno-spożywczych,
    • 12 decyzji nakazujących poddanie produktów zabiegom prawidłowego oznakowania,
    • 10 decyzji o odstąpieniu od wymierzenia kar pieniężnych ze względu na niski stopień szkodliwości czynu,
    • 1 decyzję nakazującą poddanie partii zabiegowi przetworzenia;
  • nałożyli 15 grzywien w drodze mandatów karnych na łączną kwotę 2,2 tys. zł.


Tagi:
źródło: