| Autor: redakcja11

Wzrósł eksport przetworów mleczarskich z UE

W I kw. 2016 r. wolumen eksportu przetworów mleczarskich z Unii Europejskiej na rynki zewnętrzne był większy niż w porównywalnym okresie przed rokiem.

Wzrósł eksport przetworów mleczarskich z UE

Eksport przetworów mleczarskich

Wzrostowe tendencje w skupie mleka na rynku unijnym, skutkowały zwiększoną produkcją większości wyrobów mleczarskich. Według danych KE, w pierwszych dwóch miesiącach 2016 r. wzrosła głównie unijna produkcja mleka w proszku, masła oraz serów. Przy stabilnym popycie na rynku UE, nadwyżki produktów mleczarskich zostały przeznaczone na wywóz lub trafiły do magazynów, co odzwierciedla rozwój eksportu i rosnący poziom zapasów interwencyjnych.

 

Według danych KE, sprzedaż serów zwiększyła się o 14% do 185 tys. t jednak była niższa o 1,4% od notowanego w pierwszym kwartale 2014 r. czyli okresu kiedy jeszcze nie obowiązywało embargo na sprzedaż produktów do Rosji.


Analitycy banku BGŻ BNP Paribas zwrócili uwagę, że najwięcej dodatkowych serów udało się wyeksportować krajom wyspiarskim. Sprzedaż z Irlandii wzrosła o 3,7 tys. t do 9,1 tys. t, a z Wielkiej Brytanii o 2,7 tys. t do 8,5 tys. t. Zakupy serów z UE zwiększyli wszyscy dotychczasowi najwięksi jego odbiorcy, a najbardziej dynamiczną zwyżkę odnotowano w przypadku Arabii Saudyjskiej, która z UE zakupiła o 50% więcej serów niż w I kw. 2015 r., tj. o 11,6 tys. t. Sprzedaż masła poza granice Wspólnoty zwiększyła się w pierwszych trzech miesiacach 2016 r. o 25% do 41,4 tys. t. Najwięksi w 2015 r. odbiorcy unijnego masła czyli USA i Arabia Saudyjska, zwiększyły zakupy w I kw. br. odpowiednio o 26 i 22%. Na uwagę zasługuje również znaczący wzrost wywozu masła do Kanady ( z 0,1 do 1,7 tys. t), Iranu (z 0,2 do 1,2 tys. t) i Turcji ( z 0,5 do 1,6 tys. t). Podobnie jak w przypadku serów, największy wzrost wolumenu eksportu odnotowano w przypadku Irlandii, skąd sprzedano aż 7,7 tys. t masła względem 3,3 tys. t. w analogicznym okresie przed rokiem.

Eksport OMP i PMP

Ceny odtłuszczonego mleka w proszku utrzymują się na poziomie niższym od cen interwencyjnych co nie zachęca do rozwoju eksportu. W I kwartale bieżącego roku wolumen eksportu OMP był o 1% niższy od obserwowanego w ubiegłym roku i osiągnął poziom 178,7 tys. t. Algieria zmniejszyła zakupy OMP o 16% do 21,8 mln t. Z kolei sprzedaż unijnego OMP do Egiptu spadła o 23% do 14,6 tys. t. Natomiast o 71%, czyli o 6,9 tys. t wzrosły zakupy OMP przez Chiny. Więcej OMP zakupiły także Indonezja (o 20%), Filipiny (o 36%) oraz Arabia Saudyjska (o 71%).

Wzrost cen oferowanych w ramach zakupu interwencyjnego spowodował, że zapasy interwencyjne zwiększyły się w UE z 29 tys. t na koniec grudnia 2015 r. aż do 104 tys. t. na koniec marca 2016 r. Tak jak w przypadku OMP, sprzedaż pełnego mleka w proszku z UE na rynki zewnętrzne zmniejszyła się o 1% do 94 tys. t, w tym import z Algierii spadł o 48% do 34,5 tys. t. Mniejszy popyt na proszki mleczne ze strony Algierii jest być może skutkiem wprowadzenia przez rząd tego kraju subsydiów zachęcających do produkcji mleka na rynku wewnętrznym, których celem jest zmniejszenie importu mleka w proszku o 50% do 2019 r.



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!