Produkcja ekologicznej żywności to przyszłość

Według ekspertów, dzięki ekologicznym produktom, świat może w ciągu jednego dziesięciolecia podwoić ilość żywności na rynku.

Produkcja ekologicznej żywności to przyszłość

Na to największą szansę mają właśnie kraje rozwijające się, gdyż produkcja ekologiczna w naturalny sposób będzie stopniowo wypierała używania takich substancji, jak pestycydy i inne środki chemiczne.


To bardzo ważne, by w sposób naturalny zwiększyć ilość żywności na świecie. W tym roku liczba ludności na ziemi ma osiągnąć okrągłe siedem miliardów, a za 40 lat ma być już dziewięć miliardów.


Rośliny odporniejsze na zmiany klimatu będą bardzo wskazane, bo nie możemy sobie już pozwalać na tak wielkie straty w uprawie jak to miało miejsce w latach poprzednich.


Już teraz widać jak młodzi rolnicy w przejętych gospodarstwa wprowadzają usprawnienia lub zmieniają kwalifikacje hodowli czy uprawy.



Tagi: