Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
2024-04-25 -
Towarowa produkcja rolnicza
2024-04-25 -
Pogłowie zwierząt gospodarskich
2024-04-25
Poznaj produkty
-
Mulczery ORSI Superior Hardox
2015-02-04 -
Przyczepa rolnicza T730/1:
2016-01-20 -
Wygrodzenia dla byków
2016-03-10 -
Brona kompaktowa "ASTAT 270" - TOLMET
2015-04-27 -
Ciągnik Massey Ferguson 7480
2011-04-06
Produkcja ekologicznej żywności to przyszłość
Według ekspertów, dzięki ekologicznym produktom, świat może w ciągu jednego dziesięciolecia podwoić ilość żywności na rynku.
Na to największą szansę mają właśnie kraje rozwijające się, gdyż produkcja ekologiczna w naturalny sposób będzie stopniowo wypierała używania takich substancji, jak pestycydy i inne środki chemiczne.
To bardzo ważne, by w sposób naturalny zwiększyć ilość żywności na świecie. W tym roku liczba ludności na ziemi ma osiągnąć okrągłe siedem miliardów, a za 40 lat ma być już dziewięć miliardów.
Rośliny odporniejsze na zmiany klimatu będą bardzo wskazane, bo nie możemy sobie już pozwalać na tak wielkie straty w uprawie jak to miało miejsce w latach poprzednich.
Już teraz widać jak młodzi rolnicy w przejętych gospodarstwa wprowadzają usprawnienia lub zmieniają kwalifikacje hodowli czy uprawy.