| Autor: redakcja1

Rynek roślin oleistych na świecie i w Polsce w grudniu 2013 r.

Według Magdaleny Bodył i Ewy Rosiak z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, globalna produkcja 7 najważniejszych roślin oleistych zwiększy się do rekordowego poziomu 490,9 mln ton z 458,9 mln ton w sezonie poprzednim i 434,6 mln ton przed dwoma sezonami.

Rynek roślin oleistych na świecie i w Polsce w grudniu 2013 r.
W obrębie miesiąca światowe prognozy produkcji oleistych podniesiono o 1,9 mln ton. Szacuje się, że globalne zużycie nasion oleistych wzrośnie o 4,4% do 470,9 mln ton, a więc będzie ono mniejsze niż ich produkcja. W efekcie zapasy na koniec sezonu będą bardzo wysokie i wyniosą 95,4 mln ton w stosunku do 75,4 mln ton przed rokiem i 67,7 mln ton przed dwoma sezonami.
 
Zdaniem ekspertek z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, krajowy przerób rzepaku w 2013 r. był dużo wyższy niż w roku poprzednim. W okresie jedenastu miesięcy minionego roku duże i średnie zakłady przemysłu tłuszczowego, które zatrudniają 50 i więcej osób stałej załogi wytworzyły 870 tys. ton surowego oleju rzepakowego, czyli o 44% więcej niż w tym samym czasie poprzedniego roku.
 
Od sierpnia przerób rzepaku przekracza 100 tys. ton, podczas gdy w pierwszych siedmiu miesiącach zeszłego roku wahał się od 47 do 76 tys. ton. Produkcja oleju rzepakowego rafinowanego w tych zakładach wyniosła 591 tys. ton i była o 18% wyższa, przy czym na cele spożywcze wzrosła o 14% do 401 tys. ton, a na cele techniczne o 27% do 190 tys. ton. Zwiększyła się też produkcja margaryn o 4% do 391 tys. ton.
 
Jak zakładają Rosiak i Bodył, poprawa relacji podażowo-popytowych na globalnym rynku nasion oleistych i produktów ich przerobu przyczyni się do obniżenia ich cen. Jak wynika z grudniowej oceny Oil World średnia cena rzepaku w sezonie 2013/2014 zmaleje o 19% do 500 USD/t, oleju rzepakowego o 12% do 1025 USD/t, a śruty rzepakowej o 21% do 293 USD/t.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!