Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Haybuster Model H-1030
2020-07-15 -
Opryskiwacz Trend
2020-08-05 -
Wygarniacz gałęzi
2013-04-02 -
Zbiornik paliwa MC9000
2013-11-25
Średnia cena rzepaku poniżej 1800 zł/t (19.06.2016)
Analiza cen zebranych w ZSRIR MRiRW wskazuje, iż w okresie od 12 do 19 czerwca 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup rzepaku i produktów jego przerobu w Polsce doszło do wzrostu cen śruty rzepakowej i oleju rzepakowego rafinowanego oraz spadku cen makuchu rzepakowego i nasion rzepaku.
Ceny rzepaku, śruty, oleju i makuchu w punktach skupu
Towar |
Cena |
Tygodniowa zmiana ceny [%] |
Roczna zmiana ceny [%] |
||
|
19.06.2016 |
12.06.2016 |
21.06.2015 |
|
|
Nasiona rzepaku |
1778 |
1803 |
1625 |
-1,4 |
9,4 |
Olej rzepakowy rafinowany |
3345 |
3338 |
3154 |
0,2 |
6,1 |
Śruta rzepakowa |
921 |
906 |
971 |
1,7 |
-5,1 |
Makuch rzepakowy |
980 |
983 |
956 |
-0,3 |
2,5 |
Z danych zebranych przez resort rolnictwa wynika, iż w omawianym okresie zwiększyły się ceny śruty rzepakowej, które wzrosły z 906 zł/t do 921 zł/t. W analogicznym okresie 2015 r. za śrutę rzepakową rolnicy mogli uzyskać 971 zł/t. W analizowanym czasie br. śruta podrożała zatem o 1,7%, natomiast w ujęciu rocznym potaniała o 5,1%.
W okresie od 12 do 19 czerwca br. na rynku roślin oleistych w Polsce odnotowano wzrost średniej ceny oleju rzepakowego. Przed tygodniem w skupie można było otrzymać za tonę 3338 zł, w dniu 19 czerwca cena ta wzrosła o 0,2% i wyniosła 3345 zł/t. W skali roku odnotowuje się w dalszym ciągu ceny większe o 6,1%.
W analizowanym czasie cena rzepaku zmalała o 1,4% do 1778 zł/t. Tydzień wcześniej wyceniono te nasiona na 1803 zł/t, natomiast w czerwcu 2015 r. odnotowano 1625 zł/t, tj. o 9,4% więcej względem br.
Przez tydzień krajowe stawki proponowane za makuch rzepakowy spadły o 0,3% z 983 zł/t do 980 zł/t. Z kolei w perspektywie roku ceny tego produktu zwiększyły się o 2,5%.
