| Autor: redakcja1

Ostatnie lata to czas wyraźnej poprawy jakości jabłek deserowych

Jak wynika z danych IERiGŻ w 2015 roku produkcja jabłek w Polsce wyniosła 3,17 mln ton, w porównaniu do 3,2 mln ton w poprzednim roku.

Ostatnie lata to czas wyraźnej poprawy jakości jabłek deserowych

Rynek jabłek w Polsce


Od początku rozwoju polskiego sadownictwa jabłonie i jabłka zawsze odgrywały ważną rolę w produkcji rolnej i ogrodniczej. W ostatnich latach, przy produkcji 2,5 - 3 mln ton, udział w produkcji wszystkich owoców wynosił 73%. Od czasu zamiany niskopiennych sadów jabłoniowych na karłowe wielkość produkcji jabłek zwiększyła się z 1,5 mln ton do prawie 3 mln ton. Przy produkcji jabłek powyżej 2,5 mln ton Polska zaczęła zajmować pierwsze miejsce w Europie i trzecie na świecie po Chinach i USA.
 
W Polsce obserwowana jest szybka zwyżka potencjału produkcyjnego dla tych owoców - z roku na rok wzrasta udział sadów o dużej intensywności upraw, wykorzystujących wciąż to nowe odmiany jabłek, których plony potrafią przekroczyć nawet 50 ton/ha.
 
Ostatnie lata to czas wyraźnej poprawy jakości jabłek deserowych, co bezpośrednio przekłada się nie tyko na zadowolenie polskich konsumentów, ale też daje ogromny potencjał wysyłki. Dzięki poprawie jakości zwiększają się szanse na wzrost wolumenu eksportu nie tylko do dotychczasowego największego odbiorcy jakim są kraje wschodnie, ale przede wszystkim do państw Unii Europejskiej. Przy wywozie na poziomie 900 tys. ton w zależności od sezonu Polska plasuje się na pierwszych miejscach wśród globalnych dostawców tych owoców.
 
Zdecydowanie można powiedzieć, iż jabłka w Polsce zdominowały zarówno produkcję owoców, ich eksport, przerób, czy nawet spożycie jednocześnie posiadając ogromne znaczenie dla wielu gospodarstw i gospodarki narodowej. W ocenie ekspertów FAMMU/FAPA, jabłko stało się niemal owocem strategicznym w Polsce.
 
Tym bardziej, że produkcja jabłek stanowi 70% łącznych zbiorów wszystkich owoców w Polsce oraz ponad 80% w przypadku zbiorów owoców z drzew. W ciągu ostatnich 15 lat wielkość produkcji jabłek podwoiła się z 1,6 do 3,2 mln ton. W skali globalnej jedynie w Chinach nastąpił, w tak krótkim czasie, szybszy wzrost produkcji jabłek.
 
W Polsce w miarę upływu lat zwiększała się produkcja jabłek. Według Głównego Urzędu Statystycznego wynosiła przed drugą wojną światową 279 tys. ton, w 1950 roku 113 tys. ton, w latach 1970-1980 średnio 1000 tys. ton, w następnej dekadzie po 1500 tys. ton, a po roku 2000 od 2300 do 2900 tys. ton.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: