| Autor: redakcja1

Szkodniki w sadzie

Brązowienie i nierozwijanie się pąków jabłoni wynika z żerowania larw kwieciaka jabłkowca, które przechodzą cały rozwój wewnątrz jednego pąka kwiatowego Jak zwraca uwagę Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, po zakończeniu rozwoju i przepoczwarczeniu, chrząszcze opuszczają zniszczone pąki przez wygryziony otwór, co ma miejsce w drugiej połowie maja.

Szkodniki w sadzie

Szkodniki w sadzie

Wyjedzone wnętrze pąka kwiatowego maliny to efekt żerowania chrząszczy kistnika malinowca. Z kolei podcięte szypułki pąków kwiatowych maliny świadczą o występowaniu kwieciaka malinowca. Samice bezpośrednio po złożeniu jaja do pąka kwiatowego, podcinają jego szypułkę, tym samym uniemożliwiając mu dalszy rozwój i zabezpieczając jajo, a później larwę przed wypadnięciem.

Nabrzmiałe pąki porzeczek i leszczyny widoczne wiosną są zasiedlane przez pajęczaki - szpeciele wielopąkowca porzeczkowego i wielkopąkowca leszczynowego. Zimują one w pąkach, a wiosną zasiedlają kolejne pąki.

Zasychanie pąków zimowych gruszy to efekt żerowania larw kwieciaka gruszowca, które niszczą wszystkie zawiązki pąków kwiatowych znajdujące się pod łupiną oraz wgryzają się do pędu.

Kolonie mszyc na pąkach kwiatowych róży owady mają barwę żółtaworóżową, czerwonobrązową lub zielonkawą. Są to licznie występujące larwy i samice mszycy różano-szczeciowej.

Wyjedzony rdzeń pędów malin i porzeczek to efekt żerowania gąsienic przezierników: malinowca i porzeczkowca. Uszkodzone pędy przestają rosnąć i z czasem usychają.

Szerokie tunele w gałęziach lub pniach starych drzew owocowych i ozdobnych to wynik bytowania gąsienic motyli z rodziny trociniarkowatych.

Podłużne lub okrągłe wyrośla stanowią miejsce rozwoju i zimowania larw pryszczarki malinowca lub galasówki maliniaka.



Tagi:
źródło: