Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Traktorek Mitsubishi D1550S
2011-12-19 -
Rozrzutnik obornika Dafagro Magnum III
2020-03-13 -
Ciągnik CASE IH MAXXUM
2013-03-29 -
Opryskiwacz Profarmer
2020-08-05 -
Rivakka - silos paszowy
2015-04-03
Włochy – Targi pikantnej papryczki
We Włoszech w mieście Rieti rozpoczęły się międzynarodowe targi ostrej papryczki, podczas których przedstawiono blisko 400 gatunków tego warzywa.

To pierwsza edycja targów „Rieti Pikantne Serce”, które potrwają do niedzieli. Organizatorzy spodziewają się licznych tłumów odwiedzających, wśród których są nie tylko miłośnicy pikantnej kuchni, ale także kupcy, restauratorzy i kucharze z całego świata.
Co ciekawe, otóż ostrą papryczkę zwaną przez Włochów peperoncino odkryto w Gujanie blisko 1500 lat temu. To warzywo wykorzystuje się na przeróżne sposoby jak przykładowo w postaci sprayów wykorzystywanych do własnej obrony albo standardowo jako przyprawę do potraw.
W szczególności ostra czerwona papryczka znalazła upodobanie włoskich smakoszy. Poza tradycyjnymi potrawami dodaje się jej także do czekolady oraz lodów czekoladowych.
