| Autor: redakcja1

Ceny skupu świń rzeźnych (17.12.2017)

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 10 do 17 grudnia br., w przedsiębiorstwach prowadzących skup świń rzeźnych w Polsce spadły ceny pięciu klas półtusz wieprzowych.

Ceny skupu świń rzeźnych (17.12.2017)
Ceny skupu świń rzeźnych
Klasa półtusz
wieprzowych wg EUROP
Zakupu wg wagi żywej przeliczona z ceny dla mpc trzody chlewnej [zł/kg]
Zmiana tygodniowa
Cena zakupu wg wż
Poziom skupu wg mpc
Średnia masa tuszy
Struktura zakupu
10.12.2017
3.12.2017
[%]
[%]
[%]
[%]
Klasa S
4,58
4,62
-1,02
8,20
-1,07
0,81
Klasa E
4,50
4,55
-1,11
2,59
-0,95
-1,16
Klasa U
4,24
4,29
-1,13
6,22
-1,04
0,23
Klasa R
3,98
4,02
-1,08
10,47
-0,71
0,10
Klasa O
3,69
3,69
0,12
14,58
-1,65
0,02
Klasa P
3,29
3,62
-9,21
-26,45
-6,12
0,00
 
Ceny półtusz wieprzowych
 
W tym czasie potaniała klasa P o 9,21% do 3,29 zł/kg, klasa U o 1,13% do 4,24 zł/kg, klasa E o 1,11% do 4,50 zł/kg, klasa R o 1,08% do 3,98 zł/kg, a także klasa S o 1,02% do 4,58 zł/kg. Za to podrożała klasa O o 0,12% do 3,69 zł/kg.
 
Ceny zakupu świń rzeźnych wg wagi żywej
CENA [zł/kg]
MAKROREGIONY
17.12.2017
10.12.2017
REGION PÓŁNOCNY
4,63
4,67
REGION ŚRODKOWO-WSCHODNI
4,60
4,65
REGION POŁUDNIOWO-WSCHODNI
4,65
4,69
REGION ZACHODNI
4,54
4,60
 
W skupie świń rzeźnych, w dniu 17 grudnia 2017 r. najwyższe i najniższe ceny poszczególnych klasach odnotowano:
Klasa półtusz
wieprzowych wg EUROP
Najwyższa
Najniższa
Cena [zł/kg]
Region
Cena [zł/kg]
Region
Klasa S
4,63
południowo-wschodni
4,53
zachodni
Klasa E
4,56
południowo-wschodni
4,45
zachodni
Klasa U
4,32
południowo-wschodni
4,22
zachodni i środkowo-wschodni
Klasa R
4,01
północny
3,96
południowo-wschodni i środkowo-wschodni
Klasa O
3,77
środkowo-wschodni
3,48
południowo-wschodni
Klasa P
3,30
środkowo-wschodni
3,23
zachodni
 
 
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!