| Autor: redakcja1

Japonia zwiększyła przywóz wieprzowiny

W pierwszym półroczu 2016 r. Japonia sprowadziła 429 tys. ton wieprzowiny, czyli to więcej o 13% niż w tym samym okresie 2015 r. - podaje FAMMU/FAPA.

Japonia zwiększyła przywóz wieprzowiny

Import wieprzowiny

Zwyżka przywozu przyczyniła się do odbudowy zapasów z bardzo niskiego poziomu, jaki miał miejsce pod koniec 2015 r. Może to oznaczać spadek dynamiki importu w dalszej części roku. Wartość zakupionego mięsa zwiększyła się w jeszcze większym stopniu niż kontyngent, bo o 18% do 2 mln USD. Ceny jednostkowe w imporcie, wyrażone w dolarach, wzrosły w obrębie roku o 5%.
 
Japonia jest największym na świecie importerem netto wieprzowiny. W 2014 r. zakup był rekordowo wysoki, bo o 9% wyższy niż tradycyjnie, z uwagi na epidemiczną biegunkę świń (PED), która spowodowała zmniejszenie produkcji krajowej. Pod koniec 2015 roku poziom wytwarzania zaczął się odbudowywać, jednak był on jeszcze o 1% mniejszy niż rok wcześniej.
 
Czołowymi dostawcami wieprzowiny do Japonii w pierwszej połowie br. były UE i USA. Wielkość wywozu amerykańskiej wieprzowiny pozostała niezmienna. USA kierowały jednak na rynek japoński więcej mięsa schłodzonego kosztem mrożonego. Za sprawą tej zmiany zwiększyła się wartość wywozu. Unijny import wzrósł w trakcie roku prawie o jedną trzecią.
 
Udział UE w japońskim przywozie zwiększył się w tym okresie do 38% względem 32% w I półroczu 2015 r. Pozostali dostawcy też podnieśli wielkość wywozu do Japonii, jednak w mniejszym stopniu niż UE. Zwyżka wysyłek meksykańskiej wieprzowiny jest wynikiem uznania tego kraju przez Japonię za wolny od klasycznego pomoru świń. Poprzednio Japonia uznawała za wolne od tej choroby tylko niektóre meksykańskie stany.


Tagi:
źródło: