| Autor: redakcja1

W 2015 r. produkcja wieprzowiny w UE zwiększy się o 2,7% do 23,4 mln ton

Jak wynika z „Krótkoterminowej prognozy produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE” z października br., w 2015 r. produkcja brutto wieprzowiny w UE zwiększy się o 2,7% w stosunku do 2014 r. do 23,4 mln ton, a w 2016 r. już tylko o 0,5% do 23,6 mln ton - podaje FAMMU/FAPA.

W 2015 r. produkcja wieprzowiny w UE zwiększy się o 2,7% do 23,4 mln ton

Produkcja wieprzowiny w UE

W pierwszej połowie 2015 r. liczba ubojów trzody chlewnej w UE wzrosła w obrębie roku o 3,9%. Największą dynamikę wzrostu zaobserwowano w Hiszpanii o 9,1%, za sprawą zwiększenia stada loch hodowlanych o 5%. Poza tym pozostałe kraje liczące się na unijnym rynku wieprzowiny zanotowały wzrosty liczby ubojów – Dania, Niemcy, Holandia, Polska, Belgia, Francja i Wielka Brytania.
 
W czasie od stycznia do czerwca br. w UE wyprodukowano w sumie o 5% więcej wieprzowiny niż przed rokiem, a wywóz na rynki krajów trzecich zwiększył się minimalnie. Według danych w tym roku większy udział produkcji mięsa pozostawał w krajach pochodzenia, co wpływało na zniżki cen na niektórych rynkach. Wraz ze wzrostem podaży ceny mięsa zmalały. Ze wszystkich państw członkowskich, największe dynamiki zwyżki wysyłki do innych krajów UE zanotowały Hiszpania i Polska - odpowiednio o 12% i 27%. Hiszpańska produkcja wieprzowiny gwałtownie wzrosła, a w Polsce wystąpiła nadpodaż z powodu zamknięcia niektórych rynków zbytu poza UE, z powodu afrykańskiego pomoru świń (ASF). Polska wieprzowina trafiała w większych ilościach do krajów unijnych, co pozwoliło jej zająć szóste miejsce w gronie czołowych eksporterów tego gatunku mięsa w ramach UE, wyprzedzając Francję.

Import wieprzowiny z innych państw UE zwiększyły w pierwszym półroczu br. Przede wszystkim kraje Europy Środkowo-Wschodniej, w największym stopniu Polska, Czechy, Chorwacja, Rumunia i Słowacja.
 
Pomimo tańszych pasz, unijni producenci trzody chlewnej zmagają się w tym roku z problemami finansowymi, z uwagi na niskie ceny skupu żywa, które nie rekompensują kosztów produkcji. Z tego względu, w dalszej części 2015 r. prognozowane jest spowolnienie wzrostu produkcji netto.
 
Pojawiły się już pierwsze sygnały spadku liczebności stada reprodukcyjnego. Według czerwcowego spisu pogłowia, w krajach będących czołowymi producentami wieprzowiny w UE liczba loch i loszek zmniejszyła się w obrębie roku odpowiednio o 0,7% i 1,7%. Skala tej zmiany była podobna do zwyżki liczby loch reprodukcyjnych w spisie z grudnia 2014 r. W czerwcu br. Wzrosła ponownie liczebność prosiąt o 1,1% względem czerwca 2014 r., co wpłynęło na spadek cen skupu tych zwierząt. Wzrost pogłowia prosiąt nie była już tak znaczący jak pod koniec 2014 r. i wyniósł 2,5% w odniesieniu do grudnia 2013 r.
 

Czytaj dalej na następnej stronie...

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!