Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
2024-04-25 -
Towarowa produkcja rolnicza
2024-04-25 -
Pogłowie zwierząt gospodarskich
2024-04-25
Poznaj produkty
-
HYPERIN BIOMAT
2016-11-02 -
Głowica kpl. nieuzbrojona ZETOR 5211 i 7211
2012-04-18 -
Case IH Steiger & Quadtrac
2021-11-23 -
RDS Axlog Alpha
2012-01-29 -
PIASKARKA KOMUNALNA DROGOWA MINI 200 L
2013-12-29 -
Przyłbica ESAB ORIGOTECH 9-13
2011-05-11
W 2015 r. produkcja wieprzowiny w UE zwiększy się o 2,7% do 23,4 mln ton
Jak wynika z „Krótkoterminowej prognozy produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE” z października br., w 2015 r. produkcja brutto wieprzowiny w UE zwiększy się o 2,7% w stosunku do 2014 r. do 23,4 mln ton, a w 2016 r. już tylko o 0,5% do 23,6 mln ton - podaje FAMMU/FAPA.
W 2016 r. produkcja wieprzowiny zwiększy się o 0,5%
W wyniku tych oznak spowolnienia dynamiki wzrostu produkcji, oczekiwać, że w całym 2015 r. produkcja wieprzowiny w UE może zwiększyć się o 2,7%, a w 2016 r. już tylko o 0,5%. W 2014 r. unijna wysyłka wieprzowiny zmalała o 13% w ujęciu roku do 1,9 mln ton, przede wszystkim ze względu na rosyjski zakaz przywozu. W 2015 r. eksperci Komisji szacują odbudowę eksportu o 8% do ponad 2 mln ton. Sprzyjają temu większa produkcja, wzrost konkurencyjności unijnego mięsa poprzez niskie ceny, słabszy euro w odniesieniu do dolara amerykańskiego, wysoki popyt ze strony krajów azjatyckich, a także spodziewana mniejsza podaż w Brazylii. W pierwszym półroczu br. unijny wywóz wieprzowiny zwiększył się o 15%, największa dynamika zwyżki miała miejsce w dostawach do Chin o 52%, Korei Płd. o 25% Australii o 31%, Filipiny, Gruzji i krajów bałkańskich.
Jak wskazuje FAMMU/FAPA, znaczny wzrost eksportu na rynek chiński wynika z redukcji pogłowia trzody chlewnej w Chinach oraz konkurencyjności unijnego mięsa. W sprzedaży do Chin przeważały podroby wieprzowe. Chiny zakupiły w tym czasie 64% unijnego eksportu tych produktów. W wywozie na rynek japoński i koreański dominowało mięso mrożone. Wysoki wzrost wysyłki wieprzowiny do Korei Płd. został spowodowany zmniejszeniem krajowej produkcji z uwagi na epidemię pryszczycy.
Mniejszy eksport do Japonii oznacza odbudowę tamtejszej produkcji po zeszłorocznej epidemii pryszczycy oraz wzrostu udziału USA w japońskim imporcie. W 2016 r. Komisja prognozuje dalsze zwiększenie się wysyłki wieprzowiny z UE, jednak tempo wzrostu będzie już niższe i wyniesie 3%, ze względu na wzrost konkurencyjności i podaży mięsa ze strony USA i Brazylii.
Dostawy do Rosji prawdopodobnie nie zostaną odbudowane, nawet po ewentualnym zniesieniu embarga politycznego i sanitarnego. Rosja systematycznie zwiększa bowiem rodzimą produkcję, uniezależniając się od przywozu.