| Autor: redakcja1

W 2016 r. unijna produkcja wieprzowiny spadnie do 23,3 mln ton

Jak wynika z danych „Krótkoterminowej prognozy produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE” z marca br., w 2016 r. produkcja brutto wieprzowiny w UE zmniejszy się względem 2015 r. o 0,3% do 23,3 mln ton, a w 2017 r. wzrośnie o 0,7% do 23,5 mln ton - podaje FAMMU/FAPA.

W 2016 r. unijna produkcja wieprzowiny spadnie do 23,3 mln ton

Pogłowie trzody chlewej

Według spisu pogłowia trzody chlewnej z grudnia 2015 r., stado reprodukcyjne zmalało w obrębie roku o 2%. Trzy czwarte tego spadku miało miejsce w nowych państwach członkowskich UE-13 - o 7%. Pogłowie loch zarodowych zmniejszyło się najbardziej w Polsce, Niemczech, Holandii i Francji, tj. w sumie o 300 tys. szt. W Hiszpanii z kolei liczebność tej grupy zwierząt zwiększyła się o 100 tys. szt.
 
Pogłowie prosiąt wzrosło ponownie w państwach UE-15 o 1%, a w UE-13 spadło o 3%. Całkowita liczba prosiąt w UE była o 1% wyższa niż przed rokiem. Zwierzęta te trafią na rynek w pierwszej połowie 2016 r. Pod koniec 2015 r. ceny wieprzowiny w UE zmniejszyła się do rekordowo niskiego poziomu 126 EUR/100 kg, a ceny prosiąt do 35 EUR/szt. Na początku stycznia br. można było odnotować nieznaczną zwyżkę cen prosiąt, związany prawdopodobnie z mniejszym pogłowiem loch hodowlanych.

Produkcja wieprzowiny

Pomimo niskich cen mięsa w 2015 r., produkcja wieprzowiny zmalała dopiero w drugiej połowie roku, a w stosunku do 2014 r. była o 3,6% większa i wyniosła 23,4 mln ton. Największą dynamikę wzrostu zaobserwowano w Hiszpanii o 276 tys. ton, a to za sprawą powiększenia stada loch hodowlanych. Wyższą produkcję zaobserwowały też Niemcy, Holandia, Wielka Brytania, Polska i Węgry. Warto zauważyć, że 90% tego wzrostu pochodziło z ubojów w krajach UE-15. W państwach członkowskich można było odnotować różne strategie i zachowania ekonomiczne w odpowiedzi na niskie ceny. Niektóre kraje zmniejszały produkcję ze względu na spadek rentowności pomimo sprzyjających i stabilnych cen pasz. Inni producenci z kolei próbowali zrekompensować poniesione koszty inwestycji i niskie ceny zwiększając poziom wytwarzania.


Czytaj dalej na następej stronie...

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!