| Autor: redakcja1

W 2016 r. unijna produkcja wieprzowiny spadnie do 23,3 mln ton

Jak wynika z danych „Krótkoterminowej prognozy produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE” z marca br., w 2016 r. produkcja brutto wieprzowiny w UE zmniejszy się względem 2015 r. o 0,3% do 23,3 mln ton, a w 2017 r. wzrośnie o 0,7% do 23,5 mln ton - podaje FAMMU/FAPA.

W 2016 r. unijna produkcja wieprzowiny spadnie do 23,3 mln ton

Eksport wieprzowiny

W 2015 r. unijny eksport wieprzowiny wzrósł o 9% do 2,1 mln ton. Sprzyjały temu większa produkcja, wzrost konkurencyjności poprzez niskie ceny, słabszy euro względem dolara amerykańskiego, wysokie zapotrzebowanie ze strony krajów azjatyckich, a także mniejsza podaż w Brazylii. Dostawy mięsa do Chin wzrosły prawie dwukrotnie do 450 tys. ton, a podrobów o jedną trzecią do 600 tys. ton. Chińczycy zakupili w 2015 roku prawie połowę unijnego eksportu podrobów wieprzowych.

 
Największy udział w wywozie wieprzowiny do Chin miały Niemcy - 37%, Hiszpania - 19% i Dania - 15%. Znaczne zwiększenie się eksportu na rynek chiński wynikał z redukcji pogłowia trzody chlewnej w Chinach oraz konkurencyjnością unijnego mięsa. Dalszy poziom dostaw do Chin będzie zależeć od kursu wymiany euro do juana oraz wpływu kryzysu gospodarczego w Państwie Środka na popyt konsumencki i sektor mięsny w tym kraju. W 2015 r. wyższy był też wywóz unijnej wieprzowiny do USA, Australii, Gruzji, niektórych krajów bałkańskich i na Tajwan.
 
Spadek wysyłek do Japonii 5% był spowodowany odbudową tamtejszej produkcji po epidemii pryszczycy z 2014 r. oraz wzrostu udziału USA w japońskim imporcie. Niższy był też eksport wieprzowiny z UE do Hongkongu o 32%, Korei Płd. o 3%, Filipiny o 7%, Ukrainę o 57%, Białoruś o 90%, Angoli o 19% i Czarnogóry o 36%. W 2016 r. Komisja przewiduje dalszą zwyżkę wywozu wieprzowiny z UE, jednak tempo wzrostu będzie już niższe, bo o 3% z uwagi na zwiększenie się konkurencyjności i podaży mięsa ze strony USA i Brazylii.
 
Dostawy do Rosji prawdopodobnie nie zostaną odbudowane, nawet po ewentualnym zniesieniu embarga politycznego i sanitarnego. Rosja systematycznie zwiększa rodzimą produkcję, ograniczając import. Rosyjskim zakupom nie będzie także sprzyjała trudna sytuacja gospodarcza kraju oraz wzrost konkurencyjności ze strony innych dostawców.

Konsumpcja wieprzowiny

Konsumpcja wieprzowiny na jednego mieszkańca UE w 2015 r. była wyższa w obrębie roku o 2,5% - 1,1 kg do 41,7 kg. W 2016 r. spożycie prawdopodobnie minimalnie zmaleje, a w 2017 r. ustabilizuje się zgodnie z trendem notowanym w ciągu ostatnich 10 lat.



Tagi:
źródło: