Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-05-03
-
Historycznie niskie bezrobocie w marcu
2024-05-03 -
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Folia do ściółkowania
2013-01-29 -
Maszyny sadownicze
2012-10-23 -
OPRYSKIWACZE KRUKOWIAK
2014-08-13 -
Agregat prądotwórczy Barracuda 2800 3F
2012-02-15
Świniobicie bez weterynarza może mieć tragiczne skutki
Według prawa rolnik może ubić świnię na użytek własny, a pozyskane w ten sposób mięso musi zostać przebadane przez lekarza weterynarii. Niestety bardzo często mięso nie jest przebadane, a spożycie tej wieprzowiny zagraża zdrowiu i życiu człowieka.
Każdy rolnik może ubić przynajmniej jedno zwierzę, którego mięso nie zostanie przeznaczone do sprzedaży. Wielu gospodarzy korzysta z tej możliwości. Niektórzy także łamią prawo, bo po świniobiciu sprzedają swoje wyroby.
Obowiązek przebadania mięsa przez lekarza weterynarii dotyczy również rolników, którzy zabijają zwierzęta tylko do własnego użytku. Dlatego też na dobę od planowanego uboju powinno się o tym poinformować powiatowego lekarza weterynarii, który po przebadaniu zwierzęcia stwierdzi, że jest ono zdrowe. Próbkę mięsa pobranego od ubitego zwierzęcia musi pobrać weterynarz, którego upoważnił do tego inspektorat weterynarii.
Jeśli chodzi o mięso wieprzowe to przede wszystkim bada się je pod kątem zainfekowania włośnicą, która może dla człowieka skończyć się śmiercią.