Płukanka na ból gardła
Składniki:
-
1 burak,
-
1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego.
Wykonanie: Buraka zetrzeć na tarce lub przepuścić przez sokowirówkę. Odcisnąć sok i dodać do niego ocet. Płukać bolące gardło kilka razy dziennie.
Burak w kuchni
Talarki z buraka
Składniki:
-
3 średniej wielkości buraki,
-
pieprz,
-
2 duże jajka,
-
1,5 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich,
-
2 łyżki mleka,
-
mąka,
-
olej do smażenia.
Wykonanie: Buraki ugotować w skórce, wystudzić, obrać i pokroić w niezbyt grube plasterki. Panierować w mące wymieszanej z pieprzem, potem w jajkach roztrzepanych z mlekiem, a na końcu w posiekanych orzechach. Następnie kłaść na dobrze rozgrzanym oleju i smażyć na złoty kolor. Podawać z sosem koperkowym przygotowanym na bazie jogurtu i śmietany.
Kotlety z buraka z kuskusem
Składniki:
-
duży burak, ugotowany lub upieczony w łupinie,
-
3 łyżki sezamu,
-
3 posiekane ząbki czosnku,
-
4 małe gałązki świeżego tymianku,
-
1/3 szklanki kaszki kuskus,
-
łyżeczka suszonego tymianku,
-
jajko,
-
sól, pieprz,
-
olej.
Wykonanie: Kaszkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Buraka obrać, a potem zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z kaszą, sezamem, posiekanym czosnkiem i jajkiem. Doprawić masę tymiankiem, solą i szczyptą pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego. Uformować z masy 4 kotleciki z buraka z kuskusem i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obłożyć gałązkami tymianku i lekko polać olejem. Piec 20 min w temperaturze 190 stopni.
Czytaj dalej na następnej stronie...