| Autor: redakcja1

I wiesz, co jesz - Burak

Burak tak popularny, tak znany, ale czy rzeczywiście znamy jego niesamowite właściwości? Czy zdajemy sobie sprawę z tego jakie bogactwa dla naszego zdrowia skrywa w swym czerwonym wnętrzu?

I wiesz, co jesz - Burak
Płukanka na ból gardła
 
Składniki:
  • 1 burak,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego.
Wykonanie: Buraka zetrzeć na tarce lub przepuścić przez sokowirówkę. Odcisnąć sok i dodać do niego ocet. Płukać bolące gardło kilka razy dziennie.
 
Burak w kuchni
 
Talarki z buraka

Składniki:
  • 3 średniej wielkości buraki,
  • pieprz,
  • 2 duże jajka,
  • 1,5 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich,
  • 2 łyżki mleka,
  • mąka,
  • olej do smażenia.
Wykonanie: Buraki ugotować w skórce, wystudzić, obrać i pokroić w niezbyt grube plasterki. Panierować w mące wymieszanej z pieprzem, potem w jajkach roztrzepanych z mlekiem, a na końcu w posiekanych orzechach. Następnie kłaść na dobrze rozgrzanym oleju i smażyć na złoty kolor. Podawać z sosem koperkowym przygotowanym na bazie jogurtu i śmietany.
 
Kotlety z buraka z kuskusem
 
Składniki:
  • duży burak, ugotowany lub upieczony w łupinie,
  • 3 łyżki sezamu,
  • 3 posiekane ząbki czosnku,
  • 4 małe gałązki świeżego tymianku,
  • 1/3 szklanki kaszki kuskus,
  • łyżeczka suszonego tymianku,
  • jajko,
  • sól, pieprz,
  • olej.
Wykonanie: Kaszkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Buraka obrać, a potem zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z kaszą, sezamem, posiekanym czosnkiem i jajkiem. Doprawić masę tymiankiem, solą i szczyptą pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego. Uformować z masy 4 kotleciki z buraka z kuskusem i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obłożyć gałązkami tymianku i lekko polać olejem. Piec 20 min w temperaturze 190 stopni.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: