| Autor: redakcja1

I wiesz, co jesz - Burak

Burak tak popularny, tak znany, ale czy rzeczywiście znamy jego niesamowite właściwości? Czy zdajemy sobie sprawę z tego jakie bogactwa dla naszego zdrowia skrywa w swym czerwonym wnętrzu?

I wiesz, co jesz - Burak
Podstawowe grupy buraków to:
  • burak liściowy, boćwina - uprawiany dla jadalnych liści, przy czym w Polsce jest dość mało znany
  • burak korzeniowy, do którego zaliczamy:
    • buraki pastewne - zazwyczaj uprawiane są na paszę
    • buraki cukrowe - zawierają do 20% cukru i uprawiane są z przeznaczeniem na przetwórstwo
    • buraki ćwikłowe – jest to jadalna roślina warzywna o silnie wybarwionym czerwonym korzeniu i czerwonych liściach
Wartości odżywcze
 
Buraki zawierają witaminy: A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C, a także składniki mineralne jak: bor, cez, chlor, cynk, fluor, fosfor, kobalt, lit, mangan, miedź, molibden, potas, rubid, sód, wapń, żelazo. Dodatkowo są w nich betanina, białka, bioflawonidy, cukry, karoten, mnóstwo kwasu foliowego, kwas jabłkowy, cytrynowy, szczawiowy, nikotynowy, antocyjany. Mają mało kalorii, gdyż 100 g zawiera jedynie 38 kcal i w 30% pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu.
 
Poza tym są doskonałe przy różnorodnych chorobach. Świetnie radzą sobie ze zwapnieniem naczyń krwionośnych, zapobiegają także anemii, stabilizują ciśnienie tętnicze, wzmacniają system immunologiczny, ograniczają zawały serca, a ponadto leczą choroby wątroby, nerek czy zaparcia. Mają ogromny wpływ na prawidłową pracę przewodu pokarmowego, a także zwalczanie zgagi, utrzymanie odpowiedniej równowagi kwasowo-zasadowej organizmu i pobudzanie wydalania żółci. Dodatkowo wspomagają leczenie otyłości, redukując tkankę tłuszczową, hamują apetyt na słodycze, regulują cholesterol, odkwaszają tkanki i mięśnie, zapobiegają drętwieniu kończyn, osteoporozie, bólom kręgosłupa, usuwają toksyny z organizmu i przeciwdziałają zapaleniu korzonków. Ponadto buraki regulują zaburzenia cyklu miesiączkowego, leczą bezpłodność i skazę moczanową, zapobiegają upławom, zapaleniu szyjki macicy, charakteryzują się ochronnym wpływem na organizm przed zmęczeniem, wzmagają koncentrację, refleks, pamięć, zmniejszają napięcie nerwowe, leczą stres, depresję, zaburzenia snu, apatię, różnego rodzaju nerwice, poprawiają kondycję włosów i paznokci.
 
Warzywo to jest również nieocenione w walce z rakiem, gdyż posiada zdolność hamowania lub cofania rozwoju komórek rakowych. Dzieje się tak za sprawą silnych antocyjanów, czerwonych pigmentów, przeciwutleniaczy, które to zwalczają wolne rodniki uszkadzające DNA i przyspieszające rozwój tej choroby. Poza tym, dzięki działaniu hepatoprotekcyjnym i lipotropowym wspomagają organizm w walce z niedokrwistością, anemią, białaczką czy z innymi nowotworami, a także pomagają wrócić do zdrowia po chemioterapii.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: