| Autor: redakcja1

I wiesz, co jesz - Burak

Burak tak popularny, tak znany, ale czy rzeczywiście znamy jego niesamowite właściwości? Czy zdajemy sobie sprawę z tego jakie bogactwa dla naszego zdrowia skrywa w swym czerwonym wnętrzu?

I wiesz, co jesz - Burak
Słodkie kuleczki
 
Składniki:
  • 3 małe ugotowane lub upieczone buraki,
  • 0,5-0,75 szklanki wiórków kokosowych,
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego,
  • szczypta soli,
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 2-3 duże łyżki syropu z trzciny cukrowej,
  • 0,5 szklanki orzechów laskowych,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego.
Wykonanie: Uprzednio upieczone lub ugotowane buraki należy zblendować wraz z syropem, kakao, solą i olejem. Do powstałej masy dodać zmielone w młynku orzechy oraz wiórki kokosowe. Wszystko wymieszać bardzo dokładnie i uformować z powstałej masy kulki. Ułożyć je w pojemniku, który na 2 godziny należy włożyć do lodówki.
 
Buraczkowy piernik

Składniki:
  • 2 szklanki startych na dużych oczkach na tarce upieczonych buraków,
  • 0,5 – 1 szklanka mleka ryżowego niesłodzonego,
  • 0,5 szklanki oleju kokosowego,
  • 1 mała łyżeczka sody,
  • 1 szklanka mąki ryżowej,
  • 1 szklanka mąki gryczanej niepalonej,
  • 5 łyżek syropu daktylowego,
  • 7 suszonych śliwek.
Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć, przy czym śliwki suszone można posiekać. Wymieszać ciasto bardzo dokładnie. Ilość mleka ryżowego regulować w zależności od gęstości ciasta. Piec w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni przez ok. 60 – 65 minut.


Tagi:
źródło: