Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Ziemniaki - obierać czy nie obierać? Oto jest pytanie

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Wiele mówi się o obieraniu skórki ziemniaków, bo jest niezdrowa, ale czy aby na pewno wato...

Wiele mówi się o obieraniu skórki ziemniaków, bo jest niezdrowa, ale czy aby na pewno wato się jej od razu pozbywać? Postanowiliśmy przyjrzeć się tej sprawie.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Ziemniaki młode i stare


Przede wszystkim należy ziemniaki podzielić na dwie grupy: młode, zdrowie z cienką i delikatną skórką oraz na tzw. stare, które mogą kiełkować i być uszkodzone.
 
W skórce już dojrzałych, zielonych i młodych ziemniakach, a także w kiełkach występuje solanina, związek toksyczny podejrzany o właściwości rakotwórcze.
 
Dlatego trzeba też z nimi umiejętnie się obchodzić. Pędy, zieloną warstwę czy oczka w tych warzywach należy dokładnie usuwać. Oczywiście wszelkie uszkodzenia czy pleśń również. Z kolei wywar po ugotowaniu takich ziemniaków zarówno młodych jak i kiełkujących należy wylać, bo przechodzi do niego solanina.
 
W przypadku zdrowych i jasnych młodych ziemniaków kupionych od znanego dostawcy, który nie używa na potęgę środków wystarczy wierzchnią skórkę porządnie wyszorować i zeskrobać ją lekko. W ten sposób unikniemy pozbycia się wielu cennych składników znajdujących się tuż pod skórką.
 
Można też ziemniaki zapiekać czy gotować w tzw. mundurkach jeśli są zdrowe i nieuszkodzone oraz uprzednio dobrze oczyszczone, a następnie obrać ze skórki i podawać z masełkiem czy dodać do sałatek.
 

Substancje odżywcze w ziemniakach
 

Co znajdziemy w ziemniaku? Warzywa te zawierają w sobie dużo skrobi, choć poza nią posiadają wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor, błonnik, niewiele tłuszczu – 0,1%, białka – 2% oraz są niskokaloryczne - średnio 77 kcal w 100 g. Wśród witamin najwięcej jest witaminy C, choć mają też witamin A, B1, B2, B3, B6 i PP.
 
Niemniej jednak warto pamiętać, że stare ziemniaki mają więcej kalorii niż młode oraz mniej witaminy C, chociaż zawierają za to więcej potasu i fosforu oraz witamin B1 i B6.

Google+


źródło:





Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +1 pkt. razem głosów: 1




2014-09-10 14:47:03, napisał: targi2012

obierac, obierac. trzeba si epozbyc tego co niezdrowe.


2014-09-10 08:56:56, napisał: Jaskier

Młode ziemniaczki są pyszne w mundurkach, ale takie starsze to juz tak nie podchodzą.


2014-09-07 19:44:38, napisał: edkar

JESTEM ZA ZIEMNIAKAMI W MUNDURKACH



Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl