Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Waga elektroniczna
2016-02-05 -
Płyta warstwowa ścienna PUR | PIR
2018-02-27 -
Owijarka do bel okrągłych G3010 PROFI GOWEIL
2020-07-24 -
Fotel VS 300 - amortyzowany mechanicznie
2011-12-14 -
Zaczepy do ciągników, obodowa Scharmueller
2020-08-03
Zasady żywienia drobiu w wymaganiach QAFP – Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności
Warunkiem dalszego rozwoju produkcji mięsa drobiowego w Polsce i zwiększenie jego konkurencyjności jest zapewnienie jego wysokiej jakości. Dlatego w dniu 11 grudnia 2009 r. decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP (Quality Assurance for Foods Products) wraz z pierwszym zeszytem branżowym „Kulinarne mięso wieprzowe” uznano za krajowy system jakości żywności. W dniu 13 stycznia 2011 r. został włączony do systemu QAFP zeszyt branżowy dla drobiu: „Kulinarne mięso z piersi kurczaka i indyka oraz tuszki i elementy młodej polskiej gęsi owsianej”, 18 stycznia 2012 do Systemu QAFP został włączony zeszyt branżowy „Wędliny”.

Dla wyrobów drobiowych jako szczególnie ważne jest przestrzeganie standardów żywieniowych w trakcie chowu drobiu. Jednym z głównych standardów jest to, że pasze dla zwierząt pochodzą z udokumentowanych źródeł, a ich zakup i stosowanie jest w pełni dokumentowane. Sposób żywienia oraz stosowane pasze muszą zaspakajać potrzeby pokarmowe zwierząt we wszystkich okresach ich rozwoju.
Żywienie drobiu rzeźnego
