Kategorie
Zobacz również tu
-
Prognoza unijnej produkcji mięsa
2024-05-17 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (5.05.2024)
2024-05-17
Poznaj produkty
-
Automaty paszowe z poidłem jednostronne
2013-10-30 -
Zbiornik na Olej Napędowy - dwupłaszczowy
2012-10-08 -
Agregat do upraw przedsiewnych Wicher
2013-05-24 -
Czytnik kart transponderowych
2013-03-29
Zasady żywienia drobiu w wymaganiach QAFP – Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności
Warunkiem dalszego rozwoju produkcji mięsa drobiowego w Polsce i zwiększenie jego konkurencyjności jest zapewnienie jego wysokiej jakości. Dlatego w dniu 11 grudnia 2009 r. decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP (Quality Assurance for Foods Products) wraz z pierwszym zeszytem branżowym „Kulinarne mięso wieprzowe” uznano za krajowy system jakości żywności. W dniu 13 stycznia 2011 r. został włączony do systemu QAFP zeszyt branżowy dla drobiu: „Kulinarne mięso z piersi kurczaka i indyka oraz tuszki i elementy młodej polskiej gęsi owsianej”, 18 stycznia 2012 do Systemu QAFP został włączony zeszyt branżowy „Wędliny”.
Dla wyrobów drobiowych jako szczególnie ważne jest przestrzeganie standardów żywieniowych w trakcie chowu drobiu. Jednym z głównych standardów jest to, że pasze dla zwierząt pochodzą z udokumentowanych źródeł, a ich zakup i stosowanie jest w pełni dokumentowane. Sposób żywienia oraz stosowane pasze muszą zaspakajać potrzeby pokarmowe zwierząt we wszystkich okresach ich rozwoju.
Żywienie drobiu rzeźnego