| Autor: redakcja1

Indeks cen żywności FAO spadł do najniższego poziomu od siedemnastu miesięcy

Światowy wskaźnik cen żywności ustalany przez analityków FAO, spadł w maju do poziomu 162,5 punktów. Oznacza to spadek o 1,9% w stosunku do kwietnia i najniższy wynik od grudnia 2019 r. Eksperci FAO twierdzą, że w wyniku negatywnych konsekwencji pandemii COVID-19 ceny żywności spadały czwarty miesiąc z rzędu. Spadek w maju dotyczył wszystkich subindeksów, z wyjątkiem cukru, którego ceny wzrosły po po kilku miesiącach przecen.

Indeks cen żywności FAO spadł do najniższego poziomu od siedemnastu miesięcy

Średnia wartość wskaźnika cen zbóż wyniosła w maju 162,2 punktów, czyli o 1% mniej niż w kwietniu i praktycznie odpowiada poziomowi z maja ubiegłego roku.

Wśród głównych upraw zbożowych w maju wzrosły tylko światowe ceny ryżu, podczas gdy po wzroście odnotowanym w kwietniu ceny pszenicy spadły o prawie 2%, czemu sprzyjał oczekiwany wysoki poziom podaży w nowym sezonie.

Średnia wartość wskaźnika cen olejów roślinnych spadła w maju o 5,6%, do najniższego poziomu w od 10 miesięcy i wyniosła 128,1 punktu. Za spadek tego subindeksu odpowiadają przeceny oleju palmowego, podczas gdy ceny oleju rzepakowe i słonecznikowego wzrosły.

Indeks cen produktów mleczarskich w maju spadł o 7,3%, w porównaniu do poprzedniego miesiąca, do 181,8 punktów. Oznacza to, że światowe ceny tych produktów spadły o 19,6% w skali roku.

Indeks cen mięsa obniżył się o 0,8% w maju, do 168,0 punktów. Był to piąty kolejny spadek tego indeksu. Obecnie wskaźnik znajduje się o 3,6% poniżej maja ubiegłego roku i aż 20,8% poniżej wartości szczytowej osiągniętej w sierpniu 2014 r.

Indeks cen cukru wynosił w maju 155,6 punktów, rosnąc 7,4% w porównaniu z kwietniem. Wzrost międzynarodowych cen cukru z miesiąca na miesiąc wynika głównie z niższych niż oczekiwano zbiorów w głównie w Indiach, drugim co do wielkości producentem cukru na świecie i w Tajlandii, drugim co do wielkości eksporterze cukru na świecie.



Tagi:
źródło: