Z dniem 1 września 2017 roku zostały zniesione Agencja Rynku Rolnego i Agencja Nieruchomości Rolnych. W miejsce instytucji został powołany Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Start kampanii „Tradycja, jakość i europejski smak” - cd.

W dniu 7 marca 2011 r. Agencja Rynku Rolnego podpisała z Unią Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego umowę na realizację 2-letniej kampanii informacyjno – promocyjnej, dotyczącej świeżej, schłodzonej lub mrożonej wołowiny i wieprzowiny oraz przetworów spożywczych wytworzonych na bazie tych produktów, pt. „Tradycja, jakość i europejski smak”.

Start kampanii „Tradycja, jakość i europejski smak” - cd.

Rolnictwo ekologiczne

Trzyletnia kampania, której organizatorami było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Agencja Rynku Rolnego, rozpoczęła się 12 września 2006 r.


Projekt miał za zadanie dostarczać konsumentom i producentom informacji na temat korzyści płynących z rolnictwa ekologicznego, zwłaszcza w zakresie ochrony środowiska, a także edukować doradców i producentów w zakresie ekologicznych metod produkcji rolniczej oraz zasad znakowania i certyfikacji. Konsumenci uczyli się, jak odróżnić produkty rolnictwa ekologicznego, a także dowiadywali się, w jaki sposób gwarantowana jest jakość tych produktów, co wpływa na ich niepowtarzalny smak i wygląd. W ramach kampanii rolnictwa ekologicznego zrealizowano liczne działania w mediach (reklamy prasowe, TV, radio). Ważnym elementem kampanii był udział w wielu imprezach masowych takich jak: Dzień Ziemi, Jarmark ekologiczny w Izabelinie, Nowy Świat Smaków czy Jarmark Dominikański. Zrealizowano także takie działania jak degustacje oraz udział w targach o zasięgu krajowym i międzynarodowym oraz seminaria i szkolenia dla producentów i przetwórców.


Przeprowadzone w trzecim roku realizacji badania podsumowujące pokazują, że kampania informacyjna wpłynęła na poziom wiedzy na temat produktów rolnictwa ekologicznego oraz percepcję różnic między produktami oznaczonymi logo „Rolnictwo ekologiczne”. Aż 70% konsumentów deklarowało, że do zakupu produktu zachęca ich logotyp „Rolnictwo Ekologiczne”, który stał się jednym z najlepiej rozpoznawanych znaków żywności ekologicznej w Polsce.


Życie miodem słodzone


Dwuletnia kampania promująca miód i produkty pszczele realizowana była od 8 października 2007, we współpracy ze Stowarzyszeniem Pszczelarzy Zawodowych oraz- odpowiadających za wdrażanie działań promocyjnych- Change Communications i Marketing &Communication Consultants.


Zadaniem kampanii było upowszechnienie spożycia miodu wśród Polaków i przełamanie sezonowości w konsumpcji. Prowadzone działania miały na celu podkreślenie wartości smakowych i odżywczych naturalnego miodu oraz pogłębienie wiedzy konsumentów na temat dobroczynnych właściwości produktów pszczelich.


W ramach podejmowanych działań prowadzona była kampania w telewizji, prasie kobiecej oraz w internecie. Uruchomiona została strona internetowa kampanii www.zyciemiodemslodzone.info, która, jako regularnie rozbudowywana platforma, stała się kompendium wiedzy o miodzie i jego wykorzystaniu w przepisach kulinarnych oraz pielęgnacji urody. W utrwaleniu postulatów kampanii oraz popularyzowaniu miodu dużą rolę odegrała pomoc i porady ekspertów – Marty Gessler oraz dr Anny Noszczyk.


Poza działaniami reklamowymi i PR, w sklepach zostały umieszczone plakaty kampanii. Miały one zachęcić konsumentów do skierowania kroków w stronę półki z miodami.


Z badań konsumenckich zrealizowanych w II roku kampanii wynika, że w blisko co czwartym domu w Polsce spożywa się miód co najmniej raz w tygodniu, a 7% Polaków przyznaje, że je miód codziennie lub prawie codziennie. Walory miodu najczęściej doceniają kobiety. Nadal najchętniej jemy miód do pieczywa lub słodząc nim napoje (70% badanych respondentów), choć rośnie zastosowanie miodu jako dodatku do innych potraw i sosów. Kampania spotkała się z bardzo dużą życzliwością ze strony zarówno mediów, jak i środowisk pszczelarskich oraz zaowocowała licznymi publikacjami w prasie oraz TV (m.in. Wiadomości TVP1).



Kampania promocyjno-informacyjna zgłoszona przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, zakończona 6 marca 2010r., adresowana była do producentów i konsumentów z Korei Południowej i Stanów Zjednoczonych.


Celem zaplanowanych działań promocyjnych i informacyjnych było zbudowanie i utrwalenie pozytywnego wizerunku produktów mięsnych pochodzących z Unii Europejskiej. Kampania miała za zadanie zachęcić dystrybutorów z państw docelowych do wzbogacenia oferty handlowej o promowane produkty a konsumentów indywidualnych, szczególnie w Stanach Zjednoczonych, nauczyć rozpoznawać i cenić oryginalne europejskie wędliny i mięsa.


Najistotniejszym elementem kampanii był udział w międzynarodowych imprezach targowych - Fancy Food w USA oraz Seul Food & Hotel i Gwangju International Food Fairs w Korei Płd. W prasie specjalistycznej pojawiły się także artykuły sponsorowane i reklamy dotyczące zalet promowanych produktów. Aby wzmocnić wizualnie i utrwalić przekaz kampanii wyprodukowano broszury, ulotki i foldery informacyjne zwiększające ogólną wiedzę konsumentów na temat jakości europejskich mięs, zawierające porady praktyczne i przepisy kulinarne, plakaty i standy zlokalizowane w pobliżu lub na terenie centrów handlowych. Wyprodukowano także film informacyjny poświęcony europejskim produktom mięsnym, ich wysokim normom jakościowym,który emitowany był na stoisku targowym oraz w sieciach handlowych. Aby utrwalić pozytywne skojarzenia związane z promowanymi produktami w ramach projektu wyprodukowano gadżety: smycze, koszulki, zestawy do grillowania i czapki kucharskie. Działania promocyjne uzupełniły kontakty z mediami, konferencje prasowe, i stały monitoring mediów pod kątem publikacji związanych z projektem.


Mięso i jego produkty- tradycja i smaki

Dwuletnia kampania realizowana była od marca 2006r. równolegle na rynkach aż trzech państw - Japonii, Chin oraz Ukrainy.
Strategia komunikacyjna kampanii skoncentrowana była wokół trzech zagadnień:

  • wysokiej jakości,
  • smaku,
  • oraz tradycyjnego charakteru mięsa z terenu Wspólnoty Europejskiej.

W ramach kampanii zrealizowano następujące działania:


Targi - najważniejszy aspekt kampanii, ze względu na możliwość bezpośredniego oddziaływania na podstawową grupę odbiorców - lokalnych producentów, przetwórców i odbiorców hurtowych.


Serwis internetowy zawierający bieżące informacje o projekcie i promowanych produktach.


E-mailing skierowany do producentów oraz środowisk opiniotwórczych umożliwi dystrybucję zaproszeń na imprezy targowe, konferencje prasowe oraz promocję serwisu internetowego.


Reklama outdoor - billboard’y utrwalające hasła kampanii i zachęcające do odwiedzenia stoiska w czasie targów.


Publikacje – ulotki, broszury i katalog zawierający informacje o sposobach produkcji oraz przepisy i porady kulinarne.


Artykuły sponsorowane w prasie specjalistycznej i gospodarczej, informować będą o metodach produkcji, kontroli jakości oraz sposobach etykietowania pozwalających na identyfikację produktów unijnych.


Materiały promocyjne - długopisy, zestawy do grillowania, smycze oraz naklejki opatrzone logo projektu.


Na uwagę zasługuje umiejętne wykorzystanie autorytetu osoby byłego Prezydenta Polski – Lecha Wałęsy, dzięki któremu udział w targach Foodex Tokio zakończył się dużym sukcesem promocyjnym i wizerunkowym. Dodatkowo, udział w targach przedstawicieli władz krajowych (Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Prezesa Agencji Rynku Rolnego, Ambasadora RP w Japonii) spotkał się z dużym zainteresowaniem partnerów japońskich, którzy w ten sposób byli przekonywani, że produkcja mięsa w Unii Europejskiej jest bardzo ważnym elementem rolnictwa.


Korzystny odbiór kampanii został także wskazany w listach gratulacyjnych, które wpłynęły do organizacji proponującej z Japonii i Chin.


Działania podjęte w ramach kampanii przyniosły bezpośrednie efekty promocyjne oraz istotne wsparcie dla rozmów zmierzających do otwarcia lub poszerzenia rynku (zniesienie ograniczeń w przywozie, certyfikacja zakładów produkcyjnych).


„Oryginalność pod ochroną”
 

Zakończona została kampania „Oryginalność pod ochroną”, w ramach której upowszechniano wiedzę o istnieniu i zasadach systemu oznaczania produktów regionalnych i tradycyjnych – jednego z dwóch wspólnotowych systemów jakości żywności. Wykorzystując różne środki przekazu, wśród konsumentów i handlowców wzbudzono duże zainteresowanie tymi wyjątkowymi produktami. Dzięki licznym działaniom z zakresu public relations, temat produktów regionalnych i tradycyjnych oraz postrzeganie ich jako spuścizny kulinarnej i kulturowej Polski stało się modne w mediach. Drugim niezwykle ważnym efektem tej kampanii było zachęcenie wielu grup producentów do rejestracji swoich wyrobów i objęcia ich ochroną prawną, jaką dają przepisy wspólnotowe i krajowe. Ich producenci bez dodatkowych kosztów korzystają także z dorobku podobnych kampanii promocyjnych realizowanych przez Komisję Europejską i inne kraje Unii Europejskiej. Dotychczas KE zatwierdziła do realizacji i wsparła finansowo 36 takich projektów o łącznym budżecie ponad 70 mln euro. Wspólny efekt promocyjny, związany z propagowaniem na tak dużą skalę na liczących się rynkach światowych jednolitego systemu oznaczania i gwarantowania oryginalności oraz pochodzenia żywności, nie ma odpowiednika w prywatnych kampaniach promocyjnych.


Kampania „Oryginalność pod ochroną” odniosła ogromny sukces – pod koniec jej trwania polscy producenci wysłali do Komisji Europejskiej ok. 30 wniosków o ochronę swoich produktów w ramach systemu. Tak dużą aktywność łatwiej będzie ocenić, zestawiając tę ilość z ok. 800 wyrobami, które wszystkie kraje UE umieściły na liście wyrobów regionalnych i tradycyjnych w ciągu 15 lat. Pierwszym polskim produktem, który przeszedł procedurę rejestracji, była bryndza podhalańska.


Kampania ta została przygotowana i zrealizowana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Agencję Rynku Rolnego. Zgodnie z możliwościami, jakie dawały przepisy wspólnotowe, w jej finansowaniu nie uczestniczyły organizacje branżowe, a jedynie budżet UE i Polski.

Przykładowe materiały promocyjne:


„Mrożonki pełne natury”

Kampania dotycząca mrożonych owoców i warzyw „Mrożonki pełne natury” była realizowana od lutego 2006 do lutego 2007r. Pozytywne rezultaty tej kampanii (20% wzrost konsumpcji mrożonek) sprawiły, że Stowarzyszenie Mrożonej Żywności postanowiło wystąpić o dofinansowanie kontynuacji projektu w zintensyfikowanym wymiarze. Dowodzi to z jednej strony skuteczności tego typu działań promocyjnych, a z drugiej – atrakcyjności dostępnej formy wsparcia.

„Marchewka”


Sukcesem zakończyła się zrealizowana przez Krajową Unię Producentów Soków kampania „Marchewka”, która promowała spożycie soków i nektarów marchwiowych i marchwiowo-owocowych w Bułgarii i Rumunii. Program „Marchewka” jest pierwszą zakończoną kampanią promocyjną przygotowaną przez organizację branżową – „Krajową Unię Producentów Soków”. Efekty zaskoczyły wszystkich. Dzięki niej w 2006 roku wartość sprzedaży soków i nektarów marchwiowych zwiększyła się w Bułgarii o 84 proc. Kampania ta dowiodła, że rozpowszechniając rzetelną informację o danej kategorii produktów, można skutecznie wpłynąć na popyt. Informując o wartościach odżywczych i innych walorach, a także o wpływie soków na kondycję organizmu, ich producenci (wyłącznie polskie firmy) odnotowali wzrost zbytu na poziomie ocenianym na 60%.

Źródło: http://www.arr.pl/


Tagi: