| Autor: redakcja1

W 2015 r. średnia cena bydła rzeźnego w ubojniach wyniosła 5,97 zł/kg

Ceny zakupu bydła rzeźnego w ubojniach w 2015 roku wyniosły 5,97 zł/kg i były o 3,2 proc. większe niż przed rokiem (dane monitoringu cen Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi). Poziom cen żywca w pierwszej połowie był wyższy niż w ostatnich 6 miesiącach zeszłego roku o 3,2 proc., co spowodowane było w dużym stopniu wzrostem dynamiki ubojów bydła od lipca 2015 r. – podaje Bank BGŻ BNP Paribas.

W 2015 r. średnia cena bydła rzeźnego w ubojniach wyniosła 5,97 zł/kg

Ceny zakupu żywca wołowego

Niemniej jednak, w grudniu 2015 r. przeciętny poziom cen zakupu żywca wołowego był już mniejszy w stosunku do grudnia 2014 roku o 1 proc. Poza tym, analizując ostatnią dekadę, należy zauważyć, że większy niż w 2015 r. średnioroczny poziom cen żywca wołowego zaobserwowano jedynie w 2012 i 2013 roku odpowiednio 6,39 i 6,06 zł/kg.

Duże zróżnicowanie odnotowano jeśli chodzi o dynamikę zmian cen zakupu żywca poszczególnych grup zwierząt. Dane Ministerstwa wskazują, że w najmniejszym stopniu, w omawianym czasie podrożały jałówki oraz krowy - odpowiednio o 0,6 i 2,4 proc. do 6,25 i 4,61 zł/kg. Wiązać to się mogło z większą dynamiką ubojów tych zwierząt w 2015 roku, w odniesieniu do innych grup bydła. Dane GUS (za MRiRW) o ubojach dla pierwszych 11 miesięcy 2015 roku wskazują, że liczba ubitych jałówek względem porównywalnego czasu w 2014 r. wzrosła aż o 19 proc. do 192 tys. szt., przy 11proc. zwyżce ubojów bydła łącznie. Zwyżka ta z jednej strony spowodowana była zwiększeniem krajowej podaży zwierząt na ubój.

Jak wynika z danych GUS, pogłowie jałówek w wieku 1-2 lat na rzeź zwiększyło się w czerwcu 2015 roku o 45 proc. W skali roku do poziomu blisko 55 tys. szt. Co więcej, do uboju mogło trafić więcej jałówek krów mlecznych, w wyniku notowanej w minionym roku dekoniunktury na rynku mleka. Wcześniejsza zwyżka ich pogłowia, tj. w czerwcu 2015 roku było o 5 proc. - 39 tys. szt. wyższe, możliwa była za sprawą stosunkowo wysokich cen mleka w końcówce 2013 r. i tym samym dość dobrej rentowności produkcji.

Największy wzrost cen w 2015 roku, jeżeli chodzi o wyodrębnione grupy bydła w Polsce, zaobserwowano w przypadku byków powyżej dwóch lat i w wieku do dwóch lat. Ich ceny w 2015 roku wyniosły odpowiednio 6,80 i 6,90 zł/kg i były o 4,4 i 4,6 proc. większe niż przed rokiem.

Zwyżce cen żywca wołowego, szczególnie w pierwszych trzech kwartałach 2015 roku sprzyjał większy, w odniesieniu do roku poprzedniego, popyt eksportowy. Z danych Ministerstwa Rolnictwa wynika, że kontyngent wywozu mięsa wołowego od stycznia do października 2015 roku zwiększył się o 16,1 proc. w porównaniu do tego samego okresu przed rokiem. Szczególnie, bo o 18,4 proc. do 235,3 tys. t, wzrosła sprzedaż mięsa świeżego lub schłodzonego, a mrożonego o 8,4 proc.

Wznowienie produkcji mięsa halal oraz koszernego w Polsce spowodowało, z jednej strony, że zapotrzebowanie na dostawy mięsa wołowego wzrósł, z drugiej, wywóz bydła żywego w analogicznym okresie zmalał o 15,3 proc. do nieco ponad 122 tys. szt.

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!