| Autor: redakcja6

Eksport przetworów mleczarskich z Polski w 2013 r.

Bank BGŻ poinformował, że w całym 2013 roku wartość eksportu rolno-spożywczego z Polski ukształtowała się na poziomie 19 957 mln euro i była o 11,5% wyższa w relacji rocznej. W ubiegłym roku wzrósł także udział wywozu rolno-spożywczego w eksporcie ogółem do 13,1%.

Eksport przetworów mleczarskich z Polski w 2013 r.
Ze wstępnych danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, że w 2013 roku wraz ze wzrostem eksportu produktów rolno-spożywczych zwiększył się wywóz artykułów mleczarskich. Sprzedaż zagraniczna w tym okresie osiągnęła bowiem poziom o prawie 18% wyższy niż w roku 2012 i wyniosła 1599,00 mln euro. Przychody z eksportu wyrażone w walucie polskiej, ze względu na słabe umocnienie złotego, zwiększyły się o 17% r/r do 6684,5 mln zł.
 
Tradycyjnie największe ilości przetworów mleczarskich z polski trafiły do Niemiec, gdzie dostarczono 19% łącznego wolumeny wywozu. W przypadku masła, czołowym partnerem handlowym były Czechy, natomiast mleka i śmietany – Bułgaria.
 
Według analityków Banku BGŻ, w analizowanym okresie, najbardziej dynamicznie rósł eksport serów (w ujęciu ilościowym), bo o 15% r/r do 204,4 tys. ton, a także serwatki – o 26% r/r do 249,1 tys. ton oraz nieznacznie masła – o 1% r/r do 31,6 tys. ton. W przypadku pozostałych przetworów mleczarskich – eksport był już niższy w stosunku do 2012 roku.
 
Zdaniem ekspertów, zwiększona sprzedaż na rynki zagraniczne to przede wszystkim wzrost udziału Rosji w eksporcie artykułów mleczarskich z Polski. W 2013 roku Rosja zaimportowała bowiem o 69% więcej polskich przetworów mlecznych do poziomu 140,4 mln euro. Jednocześnie Rosja stała się podstawowym rynkiem zbytu dla serów z Polski, z blisko 16-procentowym udziałem w eksporcie. Co ciekawe, Rosja jest największym importerem serów na świecie. W okresie od stycznia do listopada 2013 roku zakupiła na globalnym rynku 295,7 tys. ton tych produktów mleczarskich.
 
W przypadku eksportu serwatki, jego wartość w ubiegłym roku sięgnęła 204,4 mln euro, co oznacza, że była o 16% wyższa r/r. Natomiast w odniesieniu do masła wzrost sięgnął 29% w ujęciu rocznym do 119,0 mln euro.
 
Jak podaje Bank BGŻ, wolumen eksportu pozostałych artykułów mleczarskich był niższy ni˙z w 2012 r., niemniej silny wzrost cen na rynku światowym sprawił, że wartość wywozu była już wyższa. Najbardziej było to widoczne na rynku mleka w proszku, gdzie przy 17-proc. spadku wolumenu sprzedaży zagranicznej, jej wartość wzrosła o 9% w relacji rocznej do 256,6 mln euro.


Tagi:
źródło: