| Autor: redakcja1

Konkurencyjność cenowa polskiej wołowiny sprzyja jej sprzedaży do UE

Konkurencyjność cenowa krajowej wołowiny na rynku unijnym sprzyja zwyżce jej eksportu, który w 2014 r. był o 2% większy niż w 2013 r. i wyniósł 361 tys. ton. Jak wskazuje Agencja Rynku Rolnego, wywóz stanowił 83% krajowej produkcji mięsa wołowego i cielęcego.

Konkurencyjność cenowa polskiej wołowiny sprzyja jej sprzedaży do UE

Eksport wołowiny z Polski

W czasie styczeń–maj 2015 r. z kraju wysłano 170 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych, czyli o 14% więcej niż w tym samym okresie 2014 r. Wyższy niż przed rokiem był eksport mięsa o 18%, a niższy zwierząt żywych o 24% i przetworów o 17%. W związku z prognozowanym dalszym wzrostem produkcji, eksport wołowiny z Polski w 2015 r. może być większy niż w 2014 r. i wynieść około 380 tys. ton. W dłuższej perspektywie wzrostowi wysyłki będzie sprzyjało przywrócenie w Polsce możliwości uboju rytualnego.

Import wołowiny do Polski

Import wołowiny i cielęciny do Polski, pomimo zwyżki, utrzymuje się na niskim poziomie. W 2014 r. do kraju sprowadzono 34 tys. ton żywca, mięsa oraz produktów wołowych i cielęcych w ekwiwalencie mięsa, a więc o 5 tys. ton więcej niż w roku poprzednim. W pierwszych pięciu miesiącach 2015 r. do kraju przywieziono 17 tys. ton tych produktów w stosunku do 14 tys. ton przed rokiem. Na wzrost importu wpływ miał wyższy o 39% niż przed rokiem przywóz mięsa wołowego i cielęcego, o 5,5% żywca oraz o 2% przetworów wołowych i cielęcych.

Prognozuje się, że w całym 2015 r. wwóz produktów wołowych i cielęcych prawdopodobnie będzie większy niż w 2014 r. i wyniesie 40 tys. ton.

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!