Partner serwisu Bydło i mleko
Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Cyfrowy miernik strat ziarna W111
2020-02-18 -
Lusterka do ciągników Case IH GL0513
2011-12-14 -
Poidła miskowe
2013-08-19 -
DEUTZ - szyba drzwiowa z nadrukiem
2011-12-13 -
Lejek do rozsiewacza 400 litrów
2011-10-20
Maleje udział krów w pogłowiu bydła
W Polsce utrzymuje się spadkowa tendencja w pogłowiu krów. Rośnie jednak pogłowie pozostałego bydła – zauważa Agencja Rynku Rolnego.

Pogłowie bydła
W rezultacie w 2015 r. udział krów w pogłowiu bydła wyniósł 40% względem 60% w 2003 r., co wskazuje na rosnące znaczenie mięsnego kierunku chowu bydła. W grudniu 2015 r. krajowe pogłowie bydła liczyło około 5,8 mln szt., czyli więcej o 1,8% niż przed rokiem. Najbardziej zwiększyła się liczba cieląt poniżej 1 roku (o 11,5%) i młodego bydła w wieku 1–2 lat (o 6%). Z kolei bydła w wieku 2 lat i więcej było mniej o 5,5%, co wynikało m.in. z 4% zmniejszenia ogółu pogłowia krów. Prognozuje się, że w grudniu 2016 r. pogłowie bydła ogółem, tak jak przed rokiem, prawdopodobnie wyniesie około 5,8 mln szt.
Produkcja żywca wołowego
W 2016 r., przy dalszym wzroście liczebności bydła opasowego, skala redukcji pogłowia krów będzie mniejsza niż w drugim półroczu zeszłego roku. W efekcie, w ocenie IERiGŻ – PIB, produkcja żywca wołowego w całym 2016 r. może wynieść około 878 tys. ton (460 tys. ton mpc.), o 3% mniej niż w 2015 r. Unijna produkcja wołowiny w 2016 r. może wzrosnąć o 2% w stosunku do 2015 r. i wynieść blisko 7,9 mln ton.
