Partner serwisu Bydło i mleko
Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
Kosiarka spalinowa NAC S460VH BS500
2014-05-12 -
Modernizacja obór
2014-01-09 -
Prasa belująca Z589/2 – zmiennokomorowa
2016-01-08 -
Zaczepy do ciągników, obodowa Scharmueller
2020-08-03 -
Nadwozie objętościowe SIPMA NO 3500 KOMBO
2013-06-10
Maleje udział krów w pogłowiu bydła
W Polsce utrzymuje się spadkowa tendencja w pogłowiu krów. Rośnie jednak pogłowie pozostałego bydła – zauważa Agencja Rynku Rolnego.

Pogłowie bydła
W rezultacie w 2015 r. udział krów w pogłowiu bydła wyniósł 40% względem 60% w 2003 r., co wskazuje na rosnące znaczenie mięsnego kierunku chowu bydła. W grudniu 2015 r. krajowe pogłowie bydła liczyło około 5,8 mln szt., czyli więcej o 1,8% niż przed rokiem. Najbardziej zwiększyła się liczba cieląt poniżej 1 roku (o 11,5%) i młodego bydła w wieku 1–2 lat (o 6%). Z kolei bydła w wieku 2 lat i więcej było mniej o 5,5%, co wynikało m.in. z 4% zmniejszenia ogółu pogłowia krów. Prognozuje się, że w grudniu 2016 r. pogłowie bydła ogółem, tak jak przed rokiem, prawdopodobnie wyniesie około 5,8 mln szt.
Produkcja żywca wołowego
W 2016 r., przy dalszym wzroście liczebności bydła opasowego, skala redukcji pogłowia krów będzie mniejsza niż w drugim półroczu zeszłego roku. W efekcie, w ocenie IERiGŻ – PIB, produkcja żywca wołowego w całym 2016 r. może wynieść około 878 tys. ton (460 tys. ton mpc.), o 3% mniej niż w 2015 r. Unijna produkcja wołowiny w 2016 r. może wzrosnąć o 2% w stosunku do 2015 r. i wynieść blisko 7,9 mln ton.
