| Autor: redakcja1

Unijna produkcja wołowiny wzrośnie do 7,68 mln t

Według danych KE w ostatnim raporcie z października 2015 r. (Short Term Outlook for EU arable crops, dairy and meat markets in 2015 and 2016), w 2015 r. produkcja netto wołowiny oraz cielęciny w Unii Europejskiej ukształtuje się na poziomie 7 mln 683 tys. Ton, a więc będzie o 1,8% wyższa niż w 2014 r., kiedy wzrost wyniósł 2,1% - zauważa FAMMU/FAPA. W 2016 r. produkcja tego gatunku mięsa wzrośnie prawdopodobnie o kolejne 0,6% do 7 mln 731 tys. ton.

Unijna produkcja wołowiny wzrośnie do 7,68 mln t

Eksport wołowiny z UE

W 2014 r. wywóz mięsa wołowego z Unii powiększył się aż o 28,5% - 46 tys. ton, co wynikało z większych dostaw do Hongkongu, Zachodnich Bałkanów oraz na Filipiny. Unijni eksporterzy zmuszeni zostali do szukania alternatywnych rynków zbytu po  wprowadzeniu przez Rosję embarga na wołowinę ze Wspólnoty. Jak przewiduje Komisja Europejska, razem z dalszym utrzymaniem rosyjskiego embarga na unijną wołowinę, w 2015 r. kraje Wspólnoty mogą wysłać 219 tys. ton tego gatunku mięsa, czyli o 6% więcej niż w 2014 r. Uruchomiony został wywóz wołowiny do Turcji, która otworzyła wolumen taryfowy na mięso wołowe dla Wspólnoty w wysokości 30 tys. ton. Ma on obowiązywać do  końca 2015 r. W 2016 roku możliwy jest wzrost eksportu na poziomie 3% do 226 tys. ton.
 
W 2014 roku wywóz żywca wołowego z Unii był wyższy o 5,3%, i tym samym jego udział w eksporcie towarów z wołowiny łącznie wzrósł do 35,5%. Największym importerem bydła z Unii był Liban. W br. Liban pozostanie ważnym kierunkiem zbytu bydła ze Wspólnoty, zwiększy się jednak waga dostaw żywca wołowego do Turcji. Wielkość dostaw w tym kierunku może być porównywalna z wysyłką do Libanu. Jak wynika z prognoz Komisji, w 2015 r. Unia może wyeksportować o 52% więcej bydła niż rok wcześniej.

Import wołowiny do UE

W ubiegłym roku kraje Wspólnoty sprowadziły 307 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 1,2% więcej niż w 2013 r. W 2015 r. import tego gatunku mięsa do Wspólnoty zmalał o 2% do 301 tys. ton, a w przyszłym roku przywóz może być wyższy o 1% do 304 tys. ton. W  2014 r. zwiększona podaż wołowiny na rynku wspólnotowym, wpłynęła na odbudowę konsumpcji tego gatunku mięsa o 1,2% do 10,5 kg/osobę w wadze produktu. Zwyżka ta zostanie utrzymana również w 2015 r. o 1,3% do 10,7 kg/osobę, a także w 2016 r. - 0,4% wzrost.

 
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!