| Autor: redakcja11

Skup mleka w Polsce w I połowie 2016 r. przekroczył 5,5 mld litrów

W I połowie 2016 r. w Polsce skupiono 5,51 mld litrów mleka, tj. o 5,5% więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Jak wskazuje Bank BGŻ BNP Paribas, dynamika wzrostu produkcji była szczególnie wysoka na początku roku po czym w kolejnych miesiącach zaobserwowano jej spowolnienie, a w czerwcu br. wielkość skupu mleka była nawet mniejsza niż w czerwcu 2015 r.

Skup mleka w Polsce w I połowie 2016 r. przekroczył 5,5 mld litrów

Z kolei dostawy mleka do mleczarni odbywały się po niższych cenach. Z danych GUS wynika, że przeciętna cena skupu mleka w I półroczu br. wyniosła 104,79 zł/hl i była niższa o 10,4% od notowanej w I półroczu 2015 r.

 

Tym samym zwiększona podaż surowca znalazła swoje odzwierciedlenie we wzroście produkcji większości artykułów mleczarskich. Według danych GUS w pierwszych sześciu miesiącach 2016 r. w przedsiębiorstwach zatrudniających co najmniej 50 osób odnotowano duży przyrost produkcji masła - o 14,4% w ujęciu rocznym do 107 tys. t. Było to związane z rosnącym popytem eksportowym, który wg informacji MF (za MRiRW) w okresie I-V 2016 r., w odniesieniu do analogicznego okresu przed rokiem wzrósł o 11,4% do 21,3 tys. t . Warto zaznaczyć, że wg danych Eurostat za pierwsze pięć miesięcy 2016 r. Polska była trzecim producentem masła w UE.

 

Produkcja mleka w proszku, mimo znaczącego spadku jego eksportu (w okresie I-V br.) o 30,4% (r/r) do 45,3 tys. t, wzrosła o 11,5% do 115 tys. t. Być może zatem część produkcji trafiła do magazynów jako zapasy.

 

W dodatku zakłady wytworzyły też 154 tys. t serów dojrzewających, tj. więcej o 7,1% niż w I półroczu ubiegłego roku oraz 219 tys. t serów świeżych, czyli o 3,3% niż przed rokiem. Sprzedaż serów natomiast w okresie I-V br. zwiększyła się o 3,1% do 91,5 tys. t. Z kolei produkcja mleka płynnego przetworzonego wraz z mlekiem "przerzutowym"wzrosła o 6,6% do 15,5 mln hl, a śmietany o 1,5% do 1,1 mln hl. W sumie eksport tych produktów w pierwszych pięciu miesiącach br. zwiększył się natomiast o 14,3% do 226,9 tys. t.

 

Kontynuowana była jednak spadkowa tendencja w przypadku produkcji jogurtów. W I półroczu br. w krajowych zakładach mleczarskich ich produkcja była mniejsza o 4,2% (r/r) i dała 2,0 mln hl. Obniżył się także (w okresie I-V 2016 r.) eksport jogurtów i napojów fermentowanych aż o 13,9% (r/r) do 39,2 tys. t. 



Tagi:
źródło: