| Autor: redakcja1

Spada skup mleka. Polska raczej nie przekroczy kwoty mlecznej

Według danych GUS w lutym 2013 roku dostawy surowca do mleczarni spadły o ponad 7 proc. w relacji miesięcznej (był to jednak między innymi efekt statystyczny wywołany mniejszą liczbą dni niż w styczniu) i wyniosły 703,8 mln litrów.

Spada skup mleka. Polska raczej nie przekroczy kwoty mlecznej
Dostawy mleka do mleczarni były zatem o prawie 2% niższe wobec analogicznego miesiąca 2012 roku. Jest to bardzo duża zmiana zważywszy, że jeszcze w I półroczu 2012 r. skup mleka był o 9% wyższy niż rok wcześniej - podają analitycy Banku BGŻ.
 
Niemniej jednak, wiele wskazuje na to, że w tym roku Polska nie przekroczy przyznanej jej kwoty lub przekroczy ją w minimalnym stopniu. Według danych ARR w okresie od kwietnia 2012 r. do lutego 2013 r. mleczarnie skupiły około 8,99 mln ton mleka po przeliczeniu na mleko o referencyjnej zawartości tłuszczu.
 
W związku z tym, stopień wykorzystania kwot indywidualnych przysługujących dostawcom hurtowym po 11 miesiącach roku kwotowego wyniósł około 92%. Zatem przy utrzymaniu w marcu spadkowej dynamiki skupu na poziomie 2% w relacji rocznej, nie ma ryzyka przekroczenia kwoty. Może ono wystąpić jednak w przyszłym sezonie kwotowym (2013/2014).
 
Warto jednak podkreślić, iż ograniczone możliwości istotnego wzrostu skupu mleka mogą sprzyjać utrzymaniu się wysokich cen mleka w 2013 r. i to pomimo nie najlepszej koniunktury na krajowym rynku mleczarskim.
 
Niższa podaż surowca już przełożyła się na zmniejszenie produkcji większości przetworów mleczarskich. Przede wszystkim, w odpowiedzi na niesprzyjające uwarunkowania gospodarcze w kraju, w okresie pierwszych dwóch miesięcy bieżącego roku w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej odnotowano silny spadek produkcji jogurtów - o ponad 9% w relacji rocznej do 70,2 mln litrów.
 
Po notowanym w 2012 roku wzroście produkcji śmietany, 2013 rok przyniósł stagnację również na tym rynku, a produkcja obniżyła się o prawie 8% do 29,6 mln litrów. Ponadto mleczarnie wytworzyły mniej niż rok wcześniej mleka w proszku - o prawie 15% (łącznie produkcja wyniosła 17,8 tys. ton). Warto zauważyć, że jednocześnie w styczniu br. wolumen eksportu zagęszczonego mleka i śmietany wzrósł o ponad 19% do 8,2 tys. ton.
 
Więcej niż w 2012 r. wyprodukowano natomiast serów - i to zarówno dojrzewających jak i twarogów - w obu przypadkach wzrost o prawie 4% do odpowiednio 49,6 tys. t oraz 65,0 tys. ton – informuje Bank BGŻ.


Tagi:
źródło: