| Autor: redakcja11

Produkcja bydła w UE w górę o ponad 3% (I-V 2016 r.)

Według Komisji Europejskiej, w okresie od stycznia do końca maja 2016 r. produkcja bydła wyrażona w tonach w krajach Wspólnoty (UE-28) zwiększyła się o 3,3% w stosunku do analogicznego okresu sprzed roku.

Produkcja bydła w UE w górę o ponad 3% (I-V 2016 r.)

Produkcja bydła w UE

Jak wskazuje FAMMU/FAPA, produkcja w „starych” krajach Wspólnoty wzrosła o 2,3% a w sztukach zwiększyła się o 2,6%. Spadki produkcji w tonach zaobserwowano jedynie w trzech krajach Wspólnoty, natomiast w pozostałych krajach produkcja wzrosła.

Spadki produkcji odnotowano w Szwecji (-10,4%), Grecji (-6,8%) i Estonii (-3,0%).

Z kolei największe wzrosty produkcji były na Cyprze (+73,7%), w Rumunii (+39,4%), Bułgarii (+31,4%), Polsce (+12,4%), na Malcie (+11,4%), Słowacji (+11,2%), w Portugalii (+10,5%), Czechach (+8,9%), Danii (+8,4%), Słowenii (+8,0%), Luksemburgu (+7,4%), Chorwacji (+7,0%), na Łotwie (+5,8%), w Belgii (+5,5%), na Węgrzech (+5,5%), w Holandii (+5,5%), Irlandii (+3,5%), we Francji (+3,0%), w Hiszpanii (+2,1%), Austrii (+2,1%), we Włoszech (+2,0%) oraz na Litwie (+1,9%).

 

Wzrosty produkcji w tonach w UE-28 dotyczyły głównie krów o 6,6%, jałówek o 4,3%, cieląt o 2,6% oraz młodego bydła o 3,6%. Natomiast produkcja wołów oraz wolców zwiększyła się po 0,8%. 



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!