| Autor: redakcja1

Wrasta produkcja i eksport unijnej wołowiny

Jak wynika najnowszych prognoz Komisji Europejskiej przedstawionych w jesiennym raporcie Short term Outlook produkcja mięsa wołowego w ekwiwalencie tuszy w Unii Europejskiej w 2016 r. wyniesie 7,91 mln t i będzie o 2,6 proc. wyższa niż przed rokiem.

Wrasta produkcja i eksport unijnej wołowiny

Produkcja i handel wołowiną

Oznacza to, że w drugiej połowie 2016 r. produkcja wołowiny spowolni, gdyż w I połowie 2016 r. w UE wyprodukowano jej o 3,6 proc. więcej niż przed rokiem. Eksperci KE przewidują, że w 2017 r. wolumen produkcji wołowiny we Wspólnocie może być na podobnym poziomie jak w 2016 r.
 
Zwiększona produkcja wołowiny w 2016 r. będzie związana trudną sytuacją w sektorze mleczarskim szczególnie w pierwszym półroczu br., której konsekwencją będą większe uboje krów mlecznych, a także ze wzrostem popytu eksportowego.
 
Według szacunków KE w 2016 r. eksport zwierząt żywych z Unii Europejskiej w ekwiwalencie tuszy wyniesie 235 tys. ton czyli o ponad 30 proc. więcej niż to miało miejsce w 2015 r. Głównym ich odbiorcą, są przede wszystkim kraje basenu Morza Śródziemnego. W pierwszych siedmiu miesiącach 2016 r. do Turcji, Izraela i Libanu trafiło łącznie 65 proc. całkowitego unijnego eksportu zwierząt żywych.

Ceny wołowiny

Zdaniem analityków BGŻ BNP Paribas, ceny wołowiny w Turcji - największego odbiorcy żywego bydła z UE - są wciąż wysokie, gdyż popyt na nią jest wysoki, a rozwój krajowych zdolności produkcyjnych wymaga czasu. Należy jednak zwrócić uwagę, że rynkiem tureckim zaczynają się interesować producenci z Urugwaju i Brazylii. Niemniej, oczekuje się, że w 2017 r. eksport zwierząt żywych z UE pozostanie na takim samym, wysokim poziomie z  2016 r.
 
Według ekspertów KE, wzrost popytu na wołowinę na rynkach światowych przy jednocześnie dość sztywnej podaży, spowodował, że ceny wołowiny były na relatywnie wysokim poziomie, przez co unijna wołowina stała się bardzie konkurencyjna cenowo. W związku z tym, szacuje się, że w 2016 r. eksport mięsa wołowego z UE zwiększy się o 10 proc. do 227 tys. t. W pierwszych siedmiu miesiącach br. wywóz mięsa wołowego wzrósł o 17 proc. Zwiększyła m.in. sprzedaż do Izraela o 5,3 tys. t, Wybrzeża Kości Słoniowej o 2,6 tys. t oraz Wietnamu o 3,0 tys. t.  W 2017 r. dynamika wzrostu mięsa wołowego osłabnie i wg prognoz KE wyniesie 2 proc.
 
Oprócz większej sprzedaży zagranicznej z UE, w 2016 r. zwiększy się także spożycie wewnętrzne. Według szacunków KE, konsumpcja mięsa wołowego w przeliczeniu na jednego mieszkańca Wspólnoty wyniesie 10,9 kg rocznie i będzie o 2,1 proc. wyższe niż przed rokiem. Mimo, że dynamika wzrostu konsumpcji w krajach UE-N13 - 4,6 proc. będzie większa niż w UE-15, to spożycie w krajach, które weszły do UE po 2003 r. będzie na znacznie niższym poziomie - 4,1 kg/mieszkańca rocznie niż w krajach starej piętnastki - 12,6 kg.
 
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!