Partner serwisu Bydło i mleko
Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-05-08
-
Wstępna ocena przezimowania upraw w 2024 r.
2024-05-08 -
Zużycie energii ze źródeł odnawialnych
2024-05-08 -
Ceny cukru w marcu
2024-05-08 -
Oregano czy nie oregano? Oto jest pytanie
2024-05-08
Poznaj produkty
-
Traktorek Yanmar FX215D 4x4
2011-12-19 -
KLIMATYZATOR DACHOWY DO MASZYN ROLNICZYCH!!
2011-07-11 -
Budowa trawiastych boisk sportowych
2013-04-05 -
Ruszty (ruszta) dla bydła
2012-04-26
UE: Dostawy mleka do mleczarni wzrosły o 4,5% (I-V 2016)
Wg danych Eurostat za pierwszych pięć miesięcy 2016 r. w sumie dostawy mleka do mleczarni w UE wzrosły o 4,5% do 66,6 mln t, co przełożyło się na zwiększoną produkcję przetworów – informuje Bank BGŻ BNP Paribas.
Produkcja prztworów mleczarskich
W głównej mierze, bo o 16,7% do 741,1 tys. t zwiększyła się produkcja odtłuszczonego mleka w proszku, a pełnego o 10,1% do 292,7 tys. t. W pierwszych pięciu miesiącach 2016 r. wytworzono też 982,8 tys. t masła, czyli więcej o 11,5% niż w porównywalnym okresie przed rokiem. Analizując produkcję serów zauważalny jest również wzrost o 3,3% do 3,8 mln t, a napojów fermentowanych o 1,6% do 3,35 mln t.
Z kolei spadła produkcja śmietany - o 4,7% do 1,1 mln t. Należy zwrócić uwagę, że tendencje zmian produkcji przetworów mleczarskich w Polsce były podobne do zmian zachodzących w Unii Europejskiej.