Partner serwisu Bydło i mleko
Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
DEUTZ - szyba drzwiowa z nadrukiem
2011-12-13 -
Przyczepa rolnicza typ DB 14 000
2014-10-16 -
Ładowacz Czołowy XTREME 3 Hydramet
2020-03-12 -
Rozrzutnik obornika N-255/4 8 ton Igamet
2016-05-13 -
Opryskiwacze hydrauliczne 1600 litrów
2015-05-11
UE: Dostawy mleka do mleczarni wzrosły o 4,5% (I-V 2016)
Wg danych Eurostat za pierwszych pięć miesięcy 2016 r. w sumie dostawy mleka do mleczarni w UE wzrosły o 4,5% do 66,6 mln t, co przełożyło się na zwiększoną produkcję przetworów – informuje Bank BGŻ BNP Paribas.
Produkcja prztworów mleczarskich
W głównej mierze, bo o 16,7% do 741,1 tys. t zwiększyła się produkcja odtłuszczonego mleka w proszku, a pełnego o 10,1% do 292,7 tys. t. W pierwszych pięciu miesiącach 2016 r. wytworzono też 982,8 tys. t masła, czyli więcej o 11,5% niż w porównywalnym okresie przed rokiem. Analizując produkcję serów zauważalny jest również wzrost o 3,3% do 3,8 mln t, a napojów fermentowanych o 1,6% do 3,35 mln t.
Z kolei spadła produkcja śmietany - o 4,7% do 1,1 mln t. Należy zwrócić uwagę, że tendencje zmian produkcji przetworów mleczarskich w Polsce były podobne do zmian zachodzących w Unii Europejskiej.
