| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (24.09.2017)

Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 18 do 24 września 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych, indorów, kaczek typu brojler.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (24.09.2017)

Ceny drobiu w Polsce

Towar

Polska

Cena w zł/t

Zmiana ceny [%]

kurczęta typu brojler

3477,9

-0,4

indory

5109,3

0,2

indyczki

4934,2

-0,4

kaczki typu brojler

4558,7

0,1

gęsi tuczone

8579,2

-0,7

kury mięsne ze stad reprodukcyjnych

2826,9

3,0

 

W okresie od 18 do 24 września 2017 roku największy wzrost cen zaobserwowano w obrębie kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 3% do 2826,9 zł/t, indorów o 0,2% do 5109,3 zł/t oraz kaczek typu brojler o 0,1% do 4558,7 zł/t. Za to zmalały ceny gęsi tuczonych o 0,7% do 8579,2 zł/t, indyczek o 0,4% do 4934,2 zł/t, a także kurcząt typu brojler o 0,4% do 3477,9 zł/t.

 

Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej potaniały tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami o 2% do 5398 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 5653 zł/t, a najmniej w południowo-wschodnim – 5326 zł/t.

 

W analizowanym okresie zniżkę odnotowano też względem skrzydła z kurczaka o 0,2% do 5307 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie północnym – 6330 zł/t, a najmniejsze w centralnym - 4769 zł/t.

 

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: