| Autor: redakcja1

Globalna produkcja drobiu

Zgodnie z prognozą Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) zwiększające się zapotrzebowanie konsumpcyjne na świecie będzie stymulował wzrost globalnej produkcji kurcząt brojlerów.

Globalna produkcja drobiu
W bieżącym roku globalna produkcja kurcząt prawdopodobnie zwiększy się o 2% do 92,5 mln ton. Wyższy poziom produkcji szacowany jest w Brazylii, Stanach Zjednoczonych, UE i Chinach, a więc w rejonach o największym znaczeniu dla światowej podaży tego mięsa.
 
Komisja Europejska przewiduje, że produkcja drobiu w UE w 2018 r. zwiększy się do 14,8 mln ton, ale tempo tego zwyżki będzie nadal umiarkowane i wyniesie 1,5%. Relatywnie nieznaczna dynamika rozwoju unijnej produkcji będzie determinowana wolnym tempem wzrostu zarówno spożyciu drobiu, jak i eksportu na rynki pozaunijne.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!