Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Agregat Uprawowy 2,5 M
2014-01-05 -
Ładowacz Czołowy XTREME 2 Hydramet
2020-03-12 -
Garmaż pierogowy
2011-04-28 -
Traktorek Hinomoto E2004D 4x4 komunalny
2011-12-19 -
opony rolnicze 650/85R38 marki Goodyear
2014-11-07
Polska największym dostawcą drobiu na Ukrainę
Według ostatnich przypuszczeń zagranicznych służb rolnych Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA/FAS), po spowolnieniu w 2015 r. produkcja mięsa kurcząt brojlerów na Ukrainie powróci do trendu wzrostowego. W 2016 r. wzrośnie o niespełna 5% do rekordowo wysokiego poziomu ponad 1 mln ton, a w 2017 r. będzie o 4% wyższa. Ponadto ekspansji wytwarzania sprzyjać będą niskie ceny zbóż po tegorocznych zbiorach.

Produkcja mięsa kurcząt brojlerów
W 2016 r. wiele dużych zakładów produkcyjnych zainwestowało w zwiększenie potencjału, a także unowocześniło istniejące gospodarstwa. W krajowym sektorze drobiu postępuje koncentracja produkcji, a 6 kluczowych producentów kontroluje ponad 93% rynku. Główny producent – MHP ma 61% udziału w całkowitym poziomie wytwarzania drobiu, a udział mniejszych producentów systematycznie maleje. W latach 2013-2015 spożycie mięsa łącznie na Ukrainie znacznie ucierpiało ze względu na spadek dochodów ludności.
Jak podkreśla, FAMMU/FAPA, mięso kurcząt pozostaje najtańszym źródłem białka zwierzęcego, stąd też zapotrzebowanie pozostaje stabilne. Jednak zakupy tańszych elementów i podrobów znacznie wzrosły. Przemysł drobiarski preferuje kierowanie swojej produkcji na Bliski Wschód, do UE i Afryki, zamiast na zaspokojenie popytu wewnętrznego. Jednocześnie lukę na rynku krajowym uzupełniają dostawy tanich podrobów z Polski i Niemiec. Warto zaznaczyć, że w ciągu pierwszych 5 miesięcy br. Polska była największym dostawcą drobiu na Ukrainę z 63% udziałem w całkowitym wolumenie importu (15,3 tys. ton). Kolejne miejsca zajęły Niemcy (6,1 tys. ton – 25% udział), Wielka Brytania (3%), Węgry (2%) i Litwa (1%).
W 2017 r. prognozuje się jednak ograniczenie importu mięsa kurcząt na Ukrainę. Ma być to spowodowane odbudową dochodów konsumentów i zwyżką zakupów droższych gatunków mięsa. Tym samym ukraiński wywóz mięsa kurcząt wzrośnie do rekordowo wysokiego poziomu 240 tys. ton, co pozwoli Ukrainie znaleźć się w gronie 15 największych eksporterów na świecie. Dominującym odbiorcą pod względem wolumenu w dalszym ciągu pozostanie Irak, a dostawy do UE będą miały największą wartość. W 2017 r. Ukraina być może znajdzie sposób na wykorzystanie unijnego kontyngentu taryfowego na import całych tuszek kurcząt. Największy producent – MHP otworzył zakład przetwórczy w Holandii i dzięki tej inwestycji ukraiński eksport do UE prawdopodobnie zwiększy się. Do tej pory unijna kwota taryfowa na całe tusze kurcząt nie była w pełni przez ukraińskich dostawców wykorzystywana.
