| Autor: redakcja1

Prognozy wzrostu produkcji drobiu w Rosji

Jak wynika z prognoz służb zagranicznych USDA, w 2016 r. rosyjska produkcja mięsa kurcząt zwiększy się w obrębie roku o 4% do 3,7 mln ton względem 9% w 2015 r. - podaje FAMMU/FAPA.

Prognozy wzrostu produkcji drobiu w Rosji

Rynek drobiu w Rosji

Zwiększające się koszty produkcji oraz popyt konsumencki wrażliwy na wahania cen będą nadal ciągu wpływały na wysokość marży producenta. Na rynku rosyjskim postępuje proces konsolidacji produkcji, a dalszy rozwój sektora będzie polegał na wzroście konkurencyjności, wprowadzeniu innowacyjnych rozwiązań w obrębie genetyki i selekcji drobiu, nowych technologii i metod przetwórstwa drobiu.
 
Mięso drobiu jest preferowane przez konsumentów rosyjskich za sprawą konkurencyjnych cen. Zdaniem USDA, spożycie mięsa kurcząt w Rosji w 2016 r. wzrośnie o 0,4% do 3,76 mln ton, z uwagi na oczekiwana większej konsumpcji wieprzowiny. Zwiększenie się produkcji przyczyni się do wystąpienia ryzyka nadpodaży mięsa kurcząt na rynku rosyjskim.
 
Pośród lokalnych producentów rośnie konkurencja, która skutkuje zmniejszeniem się cen rynkowych. W 2016 r. drób pozostanie dla Rosjan dalej najtańszym źródłem białka zwierzęcego. Tegoroczny przywóz mięsa kurcząt do Rosji zmaleje prawdopodobnie o połowę do 130 tys. ton ze względu na trwające nadal embargo na dostawy z UE, USA i innych krajów do sierpnia 2016 r. oraz osłabienie wartości rubla.
 
Głównym dostawcą pozostaną prawdopodobnie Białoruś i Brazylia. USDA przewiduje, że w 2016 r. wywóz mięsa kurcząt z Rosji zwiększy się do 70 tys. ton. Największymi importerami pozostaną kraje Euroazjatyckiej Unii Gospodarczej, przede wszystkim Kazachstan, a także Kirgistan i Armenia. Rosyjscy eksporterzy otrzymali jednak dostęp do nowych rynków zbytu na Bliskim Wschodzie i wysyłka w tym kierunku może w tym roku znacznie wzrosnąć.



Tagi:
źródło: