| Autor: redakcja1

Sytuacja cenowa na rynku drobiu w Polsce w 2014 r.

Średnia cena skupu kurcząt wyniosła w czerwcu 2014 r. 3,89 zł/kg i była o 5,4% większa niż w maju, ale o 4% mniejsza niż dwanaście miesięcy wcześniej – poinformował Grzegorz Dybowski z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Sytuacja cenowa na rynku drobiu w Polsce w 2014 r.

Ceny drobiu


Za indyki rzeźne płacono przeciętnie więcej o 2,6% niż przed miesiącem i o 0,3% niż przed rokiem. Średnia cena kurcząt rzeźnych w pierwszym półroczu 2014 roku wyniosła 3,69 zł/kg i była o 6,1% mniejsza niż w tym samym czasie 2013 r. Cena skupu indyków osiągnęła poziom 5,79 zł/kg, a więc o 1% wyższy niż w roku poprzednim.

Rentowność produkcji kurcząt
 

Zdaniem eksperta z IERiGŻ, relacja cen żywiec/pasza w maju tego roku na rynku kurcząt wyniosła 2,69, a na rynku indyków 4,06. Rentowność produkcji kurcząt zwiększyła się w skali roku, mimo mniejszych cen skupu, gdyż ceny płacone producentom za surowiec rzeźny malały wolniej niż ceny pasz przemysłowych.
 
Na rynku indyków, relacja cen żywiec/pasza również zapewniała wysoką opłacalność chowu. Przeciętne ceny zbytu, otrzymywane przez zakłady przemysłowe za tuszki kurcząt, były w czerwcu 2014 roku wyższe o 1%, a za tuszki indyków o 1,5% niż w poprzednim miesiącu. Jednak w relacji rocznej ceny były odpowiednio o 2,9% i o 4% mniejsze.
 
Jak podaje Grzegorz Dybowski, w pierwszej połowie tego roku średnie ceny zbytu tuszek kurcząt brojlerów zmalały w odniesieniu do analogicznego czasu poprzedniego roku o 0,7%, a indyków zwiększyły się o 1,5%.
 

Obniżki cen mięsa drobiowego
 

Obniżki cen mięsa drobiowego widoczne były także na rynku detalicznym. Ceny kurcząt patroszonych zmalały w maju o 0,1% w stosunku do kwietnia 2014 roku i o 4,3% wobec maja 2013 r. W pierwszej połowie 2014 r. kurczęta staniały w handlu detalicznym przeciętnie o 2,6% w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku.
Ceny drobiu w UE
 
W aktualnym Rynku Rolnym czytamy, że średnie ceny sprzedaży mięsa kurcząt w Unii Europejskiej o 46,3% przewyższały polskie ceny wyrażone w euro. Z kolei przed rokiem były większe o 31,3%. Przeciętna cena unijna zmalała o 0,4% w odniesieniu do maja 2013 r., podczas gdy cena polska aż o 11%. Redukcje cen mięsa kurcząt notowano w wielu krajach Wspólnoty, jak choćby we Francji, w Czechach i na Węgrzech. Natomiast w Niemczech, Holandii i Hiszpanii miał miejsce wzrost tych cen.
 
 
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!