| Autor: redakcja1

Wzrost eksportu produktów rybołówstwa

W okresie styczeń-wrzesień 2019 r. wywóz produktów rybołówstwa wyniósł 409,3 tys. t o wartości 7,13 mld zł i był odpowiednio o 11,7 i 9,5% wyższy niż w porównywalnym okresie roku poprzedniego.

Wzrost eksportu produktów rybołówstwa
Wywóz ryb wędzonych wzrósł o 7,4% do 42,9 tys. t, przetworów i konserw z ryb o 0,9% do 109,5 tys. t, a filetów i mięsa z ryb zmalał o 4,4% do 68,3 tys. t. W ujęciu gatunkowym największą wartość osiągnęła wysyłka łososi - 3940 mln zł, śledzi - 432 mln zł, dorszy - 424 mln zł, pstrągów - 286 mln zł oraz mintajów - 270 mln zł.
 
Kontyngent importu ryb i owoców morza wzrósł w omawianym czasie o 3% i wyniósł 435,6 tys. t, a jego wartość wzrosła o 12,4% do 7,28 mld zł. Zwiększono głównie przywóz ryb świeżych i chłodzonych o 11,3% do 153,6 tys. t, przy zwyżce przywozu filetów i mięsa z ryb o 0,8% do 143,2 tys. t i spadku popytu na ryby mrożone o 1,8% do 77 tys. t. Spośród najważniejszych gatunków ryb zwiększono tylko przywóz łososi o 13,7% do 138,2 tys. t i makreli o 2% do 37,5 tys. ton, przy podobnym jak przed rokiem imporcie mintajów - 33,6 tys. t i ograniczonym popycie na śledzie o 4,3% do 56,3 tys. t i dorsze o 21,8% do 33,5 tys. t. Ceny zakupu ryb wszystkich głównych gatunków importowanych do Polski były w tym czasie sporo większe niż przed rokiem, w tym najbardziej wzrosły ceny mrożonych filetów z mintajów oraz mrożonych makrel.


Tagi:
źródło: