IJHARS: Wyniki kontroli przetworów mięsnych i zbożowych oraz wyrobów garmażeryjnych w III kwartale 2014 r.

W III kwartale 2014 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej przetworów mięsnych i zbożowych oraz wyrobów garmażeryjnych. Inspekcja sprawdziła również oznakowanie soków i nektarów, napojów bezalkoholowych, fermentowanych napojów winiarskich oraz piwa.

IJHARS: Wyniki kontroli przetworów mięsnych i zbożowych oraz wyrobów garmażeryjnych w III kwartale 2014 r.

Cel kontroli

W III kwartale 2014 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej m.in.:

  • wędzonek oraz kiełbas (przede wszystkim suchych) i konserw,

  • wyrobów garmażeryjnych z nadzieniem (w tym pierogów, pyz, krokietów i kartaczy),

  • mąk, kasz, płatków zbożowych oraz musli.

Ponadto w zakresie znakowania kontrolą objęto takie artykuły jak: soki i nektary, napoje bezalkoholowe, fermentowane napoje winiarskie oraz piwo.
 

Przeprowadzone kontrole miały na celu sprawdzenie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producenta. W trakcie kontroli sprawdzono trzy podstawowe elementy jakości handlowej, tj. cechy organoleptyczne (m.in. wygląd, smak i zapach, barwę, konsystencję), parametry fizykochemiczne (m.in. wilgotność, stopień rozdrobnienia, identyfikację surowców mięsnych, obecność MOM-u, oznaczenie zawartości tłuszczu, białka, soli, popiołu, farszu/nadzienia) oraz znakowanie produktów żywnościowych.

Zakres kontroli

Kontrole przeprowadzono w ponad 400 podmiotach. Kontrolą objęto w zakresie:

1. cech organoleptycznych – 773 partie produktów, w tym:

  • 293 partie przetworów mięsnych,

  • 266 partii przetworów zbożowych,

  • 214 partii wyrobów garmażeryjnych,

2. parametrów fizykochemicznych – 766 partii produktów, w tym:

  • 275 partii przetworów mięsnych,

  • 266 partii przetworów zbożowych,

  • 225 partii wyrobów garmażeryjnych,

3. znakowania – 1161 partii produktów, w tym:

  • 296 partii przetworów mięsnych,

  • 266 partii przetworów zbożowych,

  • 228 partii wyrobów garmażeryjnych,

  • 170 partii napojów bezalkoholowych,

  • 72 partie piwa,

  • 71 partii soków i nektarów,

  • 58 partii fermentowanych napojów winiarskich.

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: