IJHARS: Wyniki kontroli przetworów mięsnych i zbożowych oraz wyrobów garmażeryjnych w III kwartale 2014 r.

W III kwartale 2014 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej przetworów mięsnych i zbożowych oraz wyrobów garmażeryjnych. Inspekcja sprawdziła również oznakowanie soków i nektarów, napojów bezalkoholowych, fermentowanych napojów winiarskich oraz piwa.

IJHARS: Wyniki kontroli przetworów mięsnych i zbożowych oraz wyrobów garmażeryjnych w III kwartale 2014 r.

− eksponowanie na froncie etykiety dużą czcionką nazwy „Kwas chlebowy” oraz umieszczenie wizerunku graficznego chleba i kłosów zboża w przypadku napoju gazowanego aromatyzowanego (powyżej napisu „Kwas chlebowy” znacznie mniejszą czcionką podano informację „napój gazowany o smaku”);
 

− podanie nazwy wyrobu „konserwa z boczku”, podczas gdy użyty w procesie produkcji boczek stanowił jedynie dodatek do mięsa wieprzowego.

  • Skład, m.in.:

− nieprawidłowo podany skład wyrobów, tj. brak w wykazie składników wszystkich surowców użytych do produkcji (np. dodatków, składników alergennych) lub wskazanie w składzie składników, które nie były faktycznie stosowane (np. substancji słodzących i konserwujących, mleka w proszku);

 

− brak informacji o ilościowej zawartości składnika podkreślonego w nazwie wyrobu oraz w grafice lub wskazanie jego zawyżonej zawartości (np. kapusty i grzybów w „pierogach z kapustą i grzybami”, mięsa w przetworach mięsnych);
 

− użycie sformułowania typu „bez dodatku cukru” i „bez konserwantów” w oznakowaniu produktów(np. soków owocowych), do których dodatek przedmiotowych składników nie jest dozwolony lub podanie oświadczenia „nie zawiera konserwantów” na produktach, w składzie których były substancje konserwujące;
 

− umieszczenie w oznakowaniu fermentowanych napojów winiarskich wizerunku liści i kiści winogron, których nie można stosować w odniesieniu do przedmiotowej grupy wyrobów;
 

− podanie sformułowania „wyprodukowane na bazie aromatycznych, ciemnych odmian wiśni, dzięki czemu uzyskało zharmonizowany smak, subtelny aromat i piękną barwę”, podczas gdy produkt faktycznie wytworzono z wina owocowego (produkowanego z moszczu jabłkowego) oraz koncentratu soku wiśniowego, który stanowił zaledwie 0,01% wyrobu gotowego, a barwa i smak wyrobu pochodziły od stosowanych dodatków;
 

− brak informacji „nazwa lub nr E barwnika: może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci”, w przypadku napoju bezalkoholowego zawierającego barwnik azorubinę;

− podanie składników bez zachowania porządku malejącego według ich masy.

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: