| Autor: redakcja1

Eksport mrożonych warzyw i owoców z Polski (styczeń-październik 2012)

Jak wynika z danych analityków Banku BGŻ, w okresie od stycznia do października 2012 roku poza polskie granice wysłano blisko 325 tysięcy ton mrożonych warzyw, co daje 17% przyrost w skali roku.

Eksport mrożonych warzyw i owoców z Polski (styczeń-październik 2012)
Wzrost eksportu mrożonych warzyw jest ściśle związany z większą ich produkcją w pierwszym półroczu minionego roku. Warto podkreślić, iż  233 tysięcy ton (72% całego eksportu) trafiło do krajów Unii.
 
W analizowanym przedziale czasowym więcej wysłano również  mrożonych owoców, bo 263 tysiące ton, czyli o 13,4 % procent więcej niż w roku poprzedzającym. W tym przypadku znacznie mniejszym zainteresowaniem cieszyły się mrożone truskawki, których poza polskie granice wysłano jedynie 61,6 tysiąca ton w odniesieniu do 80,1 tysiąca ton w 2011 roku. Jednakże kosztem truskawek na znaczeniu zyskały mrożone maliny. W tym okresie wyeksportowano ich niemalże 84,4 tysiąca ton, a zatem o 13,8% więcej.
 
Poza polskie granice więcej  wysłano również zagęszczonego soku jabłkowego, przy czym wzrost eksportu wyniósł w tym przypadku 49% i osiągnął granicę 187 tysięcy ton. Tak dobre wyniki były mozliwe dzięki rekordowym zbiorom tych owoców.


Tagi:
źródło: