Kategorie
Zobacz również
-
Ceny drobiu w Polsce (21.02.2021)
2021-02-26 -
Co dalej z kaptanem?
2021-02-26
Hiszpanie najchętniej wybierają pomarańcze
Według hiszpańskich źródeł, 67% Hiszpanów codziennie konsumuje owoce i warzywa– podaje FAMMU/FAPA.

Spożycie warzyw i owoców w Hiszpanii
Świeże produkty ogrodnictwa są na drugim miejscu pod względem najchętniej nabywanych produktów, a przed nimi znajdują się wszelkiego rodzaju mięsa. Średnio na owoce i warzywa Hiszpanie przeznaczają 11,5% swoich wydatków na żywność.
Niemniej jednak, zarówno w ubiegłym jak i obecnym roku odnotowano zniżkę sprzedaży warzyw i owoców odpowiednio o 5,5% w odniesieniu do tych pierwszych i o 4,6% dla tych drugich.
Zdecydowana większość respondentów traktuje świeże warzywa i owoce, a przede wszystkim owoce jako przekąskę w ciągu dnia. Najchętniej na hiszpańskich stołach znajdują się pomarańcze – około 28% udział w spożyciu oraz jabłka – około 10,5% udział. Jeżeli chodzi o warzywa, to największym powodzeniem cieszą się ziemniaki – 28,4% udziału w konsumpcji oraz pomidory – 15,5% i cebula – 10%.