Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Poidło PPZ
2014-01-10 -
Silosy spedycyjne
2021-11-23 -
Pług zagonowy zawieszany ÖVERUM CT-F
2013-03-21 -
Ładowarki STRIEGEL model 500DY/A
2014-07-14
Hiszpanie najchętniej wybierają pomarańcze
Według hiszpańskich źródeł, 67% Hiszpanów codziennie konsumuje owoce i warzywa– podaje FAMMU/FAPA.

Spożycie warzyw i owoców w Hiszpanii
Świeże produkty ogrodnictwa są na drugim miejscu pod względem najchętniej nabywanych produktów, a przed nimi znajdują się wszelkiego rodzaju mięsa. Średnio na owoce i warzywa Hiszpanie przeznaczają 11,5% swoich wydatków na żywność.
Niemniej jednak, zarówno w ubiegłym jak i obecnym roku odnotowano zniżkę sprzedaży warzyw i owoców odpowiednio o 5,5% w odniesieniu do tych pierwszych i o 4,6% dla tych drugich.
Zdecydowana większość respondentów traktuje świeże warzywa i owoce, a przede wszystkim owoce jako przekąskę w ciągu dnia. Najchętniej na hiszpańskich stołach znajdują się pomarańcze – około 28% udział w spożyciu oraz jabłka – około 10,5% udział. Jeżeli chodzi o warzywa, to największym powodzeniem cieszą się ziemniaki – 28,4% udziału w konsumpcji oraz pomidory – 15,5% i cebula – 10%.
