| Autor: redakcja1

Hiszpanie najchętniej wybierają pomarańcze

Według hiszpańskich źródeł, 67% Hiszpanów codziennie konsumuje owoce i warzywa– podaje FAMMU/FAPA.

Hiszpanie najchętniej wybierają pomarańcze

Spożycie warzyw i owoców w Hiszpanii

Świeże produkty ogrodnictwa są na drugim miejscu pod względem najchętniej nabywanych produktów, a przed nimi znajdują się wszelkiego rodzaju mięsa. Średnio na owoce i warzywa Hiszpanie przeznaczają 11,5% swoich wydatków na żywność.

Niemniej jednak, zarówno w ubiegłym jak i obecnym roku odnotowano zniżkę sprzedaży warzyw i owoców odpowiednio o 5,5% w odniesieniu do tych pierwszych i o 4,6% dla tych drugich.

Zdecydowana większość respondentów traktuje świeże warzywa i owoce, a przede wszystkim owoce jako przekąskę w ciągu dnia. Najchętniej na hiszpańskich stołach znajdują się pomarańcze – około 28% udział w spożyciu oraz jabłka – około 10,5% udział. Jeżeli chodzi o warzywa, to największym powodzeniem cieszą się ziemniaki – 28,4% udziału w konsumpcji oraz pomidory – 15,5% i cebula – 10%.



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!