| Autor: redakcja1

Spadek konsumpcji warzyw i owoców w Hiszpanii

W 2013 roku Hiszpanie odnotowali spadek konsumpcji owoców i warzyw o 0,4% przy jednoczesnym wzroście o 4,4% wydatków na ten cel – podaje FAMMU/FAPA.

Spadek konsumpcji warzyw i owoców w Hiszpanii
Konsumpcja owoców i warzyw w hiszpańskich domach w zeszłym roku wyniosła 8,68 mln ton, czyli o 0,4% mniej niż w 2012 roku, a główną przyczyną zniżki było mniejsze spożycie owoców o 2,2% do 4,67 mln ton. Wyższe niż przed rokiem była za to konsumpcja warzyw o 1,8% do 2,92 mln ton oraz ziemniaków o 1,9% do 1,08 mln ton.
 
W sumie całkowite wydatki na owoce i warzywa w 2013 roku osiągnęły wartość 11,93 mld euro, a zatem to o 4,4% więcej niż w 2012 roku, przy czym wydatki na owoce zwiększyły się o 3,6% tym samym osiągając poziom 6,44 mld euro, a warzyw o 1,7% do 1,7 mld euro, a ziemniaków wzrosły o 30%, do 868 mln euro.
 
Największy spadek w spożyciu świeżych owoców w 2013 roku odnotowały jabłka o 7,2 %, mandarynki o 8,6%, gruszki o 14 % oraz melony o 3 % i arbuzy o 0,1 %. Natomiast zwiększoną konsumpcję zanotowano w przypadku wiśni o 18 %, truskawek o 4,9 % i winogron o 4,2 %. Jednakże najchętniej Hiszpanie spożywają pomarańcze, jabłka, melony i arbuzy.
 
Dla warzyw konsumpcja gospodarstw domowych zwiększyła się w odniesieniu do zielonej fasoli o 8,3 %, cukinii o 5,6 % i cebuli o 4,1%. Mniej chętnie kupowano z kolei pomidory i paprykę. W rezultacie najwięcej spośród warzyw kupiono pomidorów - 689 tys. ton, cebuli – 359 tys. ton oraz papryki 234 tys. ton.
 
Owoce i warzywa zajmują pierwsze miejsce jeśli chodzi o ujęcie ilościowe w zakupach poszczególnych gospodarstw domowych, natomiast mięso ma największy udział pod względem wydatków konsumpcyjnych.
 
W sumie zakupy owoców i warzyw w 2013 roku reprezentowały 28,3% wszystkich produktów kupionych do spożycia, przy czym same owoce stanowiły 15,2% a ziemniaki i warzywa 13,1% ogółu. Łącznie wydatki Hiszpanów na żywność w 2013 roku wyniosły 101,25 mld euro, tj. o 0,6% więcej niż w roku 2012.


Tagi:
źródło: