Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Eksport polskich produktów ogrodnictwa przekroczył poziom 2 mln ton. Ponad 1 mln ton stanowiły jabłka

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Według najnowszych danych Eurostat, w 2016 roku Polska wyeksportowała w sumie 2.048.621 ton...

Według najnowszych danych Eurostat, w 2016 roku Polska wyeksportowała w sumie 2.048.621 ton świeżych owoców i warzyw, a więc o 10% więcej niż rok wcześniej, kiedy było to 1.868.215 ton.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Eksport owoców i warzyw z Polski

Z tego wolumenu 1.069.042 ton to dostawa do pozostałych państw członkowskich, a 979.980 ton do państw pozaunijnych. Zdecydowanie głównym importerem polskich owoców i warzyw była Białoruś z 688,4 tys. ton – to o 74% więcej niż w porównywalnym okresie rok wcześniej. Poza tym, krajem do byłych republik radzieckich wywieziono produkty ogrodnictwa między innymi na Ukrainę – 89,6 tys. ton i do Kazachstanu – 63,3 tys. ton.
 
Jeśli chodzi o dostawy do pozostałych państw Wspólnotowych czołowym importerem polskich owoców i warzyw zdaniem Eurostatu były Niemcy z 180 tys. ton. Następnie Rumunia – 117 tys. ton, Czechy – 116,8 tys. ton, Wielka Brytania 104,2 tys. ton oraz 82,2 tys. ton na Litwę. Poza tym, po 64 tys. ton owoców i warzyw wyeksportowano na Słowację i do Holandii.

Jabłka hitem eksportowym

Jak co roku polskim hitem wysyłkowym były jabłka. W sumie wywieziono ich 2.049 mln ton świeżych owoców i warzyw, a same jabłka stanowiły w tym kontyngencie 1.079.851 ton. Ponad 721 tys. ton jabłek trafiło na rynki trzecie, a 358,3 tys. ton do pozostałych państw unijnych. Zdecydowanym liderem w zakupie polskich jabłek była kolejny raz Białoruś z 513,6 tys. ton. Niecałe 70 tys. ton zakupili Rumuni, 60 tys. ton trafiło na rynek kazachski i 51 tys. ton do Niemiec.
 
Jak wynika z danych FAMMU/FAPA, w eksporcie pozostałych owoców i warzyw dominowały też pieczarki – 220,6 tys. ton, cebula – 107,8 tys. ton, pomidory - 95, tys. ton, rożne rodzaju kapusty, w tym pekińska i gruszki – po 50,0 tys. ton, reeksportowane banany i kapusta biała i czerwona - 37 tys. ton oraz kalafiory i brokuły - 27,7 tys. ton.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +1 pkt. razem głosów: 1





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl